PICO onderzoeksvraag: stap voor stap uitleg

Steeds meer verpleegkundigen en andere medisch zorgprofessionals doen (wetenschappelijk of EBP: Evidence Based Practice) onderzoek in de gezondheidszorg. Dat doen zij voor hun studie of tijdens hun werk om zo de kwaliteit van zorg te verbeteren. Het doen van onderzoek gebeurt het best gestructureerd en start met een goede onderzoeksvraag. Het formuleren van die vraag is niet zo gemakkelijk als dat het lijkt. Door PICO onderzoeksvraag te gebruiken lukt het je om relevante bronnen van minder relevante informatie te scheiden en helpt je onderzoek zo een hele stap in de goede richting.Stethoscoop met Boeken bij een PICO onderzoeksvraag

Wat is PICO?

PICO staat voor: Patiënt/Probleem, Intervention, Comparison, Outcome. Oftewel de vier verschillende stappen die de gebruiker moet maken om tot een goede onderzoeksvraag te komen. Bij het doen van onderzoek is er een beschikking tot zeer veel bronnen vol wetenschappelijke informatie die niet allemaal even relevant is. Op Pubmed, Cochrane en Google Scholar bijvoorbeeld staan duizenden artikelen en rapporten beschikbaar.

Waarom moet ik PICO onderzoeksvraag gebruiken?

Zoals gezegd worden er talloze artikelen gevonden wanneer je je zoekwoorden in een databank als Pubmed invoert. Je komt er vaak al snel achter dat lang niet alle bronnen relevant zijn voor jouw onderzoek en om jouw onderzoeksvraag te beantwoorden. Om dat uit te zoeken kost je veel (kostbare) tijd. Dat is zonde. Het is daarom belangrijk om je onderzoeksvraag zelf zo specifiek mogelijk te formuleren om alleen de meest relevante bronnen en onderzoeken eruit te filteren. Dus wanneer je uiteindelijk iets zou willen weten over hartfalen, bedenk dan bijvoorbeeld bij welke patiëntengroep dit is (patiënten die al bekend zijn met hartfalen, patiënten die reeds medicatie gebruiken tegen hartfalen, alleen vrouwen, personen van 70 jaar en ouder etc). We leggen je op onze themapagina uit hoe je precies te werk gaat. Op die manier heeft de PICO voor jou straks geen geheimen meer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*