CanMEDS is een model dat zeven belangrijke rollen in het beroepsprofiel beschrijft voor artsen en verpleegkundigen in de gezondheidszorg (V&VN). Deze zeven CanMEDS rollen zijn: zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner, reflectieve EBP professional, gezondheidsbevorderaar en organisator, kwaliteitsbevorderaar. CanMEDS is ontwikkeld door de Raad voor Medische Specialismen (Royal College of Physicians and Surgeons of Canada). Het model beschrijft de competenties die essentieel zijn voor artsen en verpleegkundigen (hbo-v en mbo-v) om hun rol en verantwoordelijkheid als gezondheidswerkers op een effectieve en verantwoorde manier uit te voeren.

De CanMEDS rol van gezondheidsbevorderaar

De CanMEDS rol van gezondheidsbevorderaar richt zich op het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van ziekte en aandoeningen. Dit omvat het ondersteunen van patiënten en hun faCanmeds zorgverlener samenwerkingspartner gezondheidsbevorderaarmilie bij het maken van gezonde keuzes en het aanbieden van informatie en advies over gezondheid. Zoals het stimuleren en motiveren van een gezonde leefstijl (bewegen en voeding). Daarbij kun je als zorgprofessional meetinstrumenten gebruiken of je richten op preventie en onderwijs.

Hoe kun je de CanMEDS rol van gezondheidsbevorderaar ontwikkelen?

Om deze rol te ontwikkelen, kun je onder andere:

  • Opleiden en bijscholen in gezondheidsbevordering en preventie. Denk daarbij aan positieve gezondheid, een gezonde leefstijl.
  • Toepassen van gezondheidstraining en -educatie in het dagelijkse werk.
  • Werk maken van samenwerking met andere leden van het zorgteam en de gemeenschap om gezondheid te bevorderen.
  • Actief bijdragen aan gezondheidsbevorderings- en preventieprogramma’s en -initiatieven.
  • Zorgen voor integratie van gezondheidsbevordering en preventie in de zorgpraktijk.

Het is belangrijk om te onthouden dat de rol van gezondheidsbevorderaar een continue proces van leren en groeien is, en dat het belangrijk is om altijd op zoek te gaan naar nieuwe manieren om gezondheid te bevorderen en preventieve zorg te verbeteren.

Lees over de andere CanMEDS rollen zoals zorgverlener. Het volledige beroepsprofiel vind je op de pagina van beroepsvereniging verpleegkundigen en verzorgenden.