Het is van belang dat verpleegkundigen op de hoogte zijn van verpleegkundige kennis. Deze kennis wordt vergaard tijdens de mbo of hbo verpleegkunde opleiding en wordt verder uitgebreid tijdens het werk. Je kunt zeggen dat je bevoegd wordt tijdens de opleiding, maar pas bekwaam wordt in de dagelijkse praktijk van je werk.
Kennis bestaat onder andere uit anatomie en pathologie. Maar ook verpleegtechnische handelingen zijn belangrijk om goed te kennen voordat je ze kunt uitvoeren.
Je vindt hier praktische informatie over verpleegkundige kennis.
Sonde / sondevoeding
Een voedingssonde zien verpleegkundigen regelmatig voorbij komen. Of je nu in het werkveld van de gehandicaptenzorg zit, een revalidatie instelling of het ziekenhuis. Kennis van het inbrengen, verzorgen en verwijderen van een sonde is van belang om de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Onze themapagina over dit onderwerp helpt je bij de verzorging van de (verstopte) sonde.
Verpleegkundig rekenen
Veel (student) verpleegkundigen zien tegen het rekenen op. Leerlingen vinden het vaak lastig om de juiste dosering te berekenen of een pompstand. Verpleegkundig of medisch rekenen kun je echter leren, hoeveel moeite je er ook mee hebt. Wellicht wordt je er geen uitblinker in, maar je kunt je met regelmatig oefenen heel goed redden. Op de themapagina over rekenen word je een eind op weg geholpen.
Vochtbeperking
Een vochtbeperking wordt regelmatig aan patiënten opgelegd. De arts schrijft het voor bij bijvoorbeeld hartfalen, maar ook bij verminderde nierfunctie en dialyse. Wat een vochtbeperking precies inhoudt en hoe je daar als verpleegkundige mee om gaat lees je op de pagina over vochtbeperking.
Verpleegkunde quiz
Doe de quiz om je kennis over het menselijk lichaam te testen. Doe de quiz samen met je collega’s of klasgenoten tijdens een rustige avonddienst of gewoon voor jezelf.