Carrièremogelijkheden: aan het werk als verpleegkundige, maar niet aan bed

Wanneer je de opleiding tot verpleegkundige volgt, lijkt het vaak alsof het werken aan het bed de enige optie is. Echter, voor sommigen is dit niet de ideale werkplek. Gelukkig zijn er tal van alternatieve carrièremogelijkheden voor verpleegkundigen die hun diploma op een andere manier willen inzetten. In dit artikel onderzoeken we enkele minder bekende, maar uiterst interessante alternatieve paden voor een carrière voor verpleegkundigen.

Verpleegkundige bij een zorgverzekeraar

Denk aan grote zorgverzekeraars zoals Achmea, ASR, IZZ, Zilveren Kruis. Ze hebben regelmatig vacatures voor verpleegkundigen die een andere weg willen inslaan in hun carrière. In deze rollen heb je meestal een kantoorfunctie en werk je niet aan het bed. Je bent verantwoordelijk voor medische adviezen met betrekking tot zorgverzekeringskwesties en werkt vaak aan fraudebestrijding.

ORT (onregelmatigheidstoeslag) en werken in het weekend is bij deze functies meestal niet aan de orde, omdat je doorgaans werkt tijdens kantoortijden. Bij een gevonden vacature staat de volgende omschrijving: ‘Vind jij het leuk om ons te adviseren over medisch inhoudelijke vraagstukken in het kader van de zorgverzekering?’. Meestal wordt een aantal jaar werkervaring (in de zorg) gevraagd. Voor deze functies worden zowel mbo als hbo verpleegkundigen gezocht. Het salaris is meestal gelijk aan die van een verpleegkundige in een zorginstelling, maar onderhandelen over het loon is niet vreemd.

Verpleegkundige werkvelden

Arboverpleegkundige

Als arboverpleegkundige richt je je op de gezondheid en veiligheid van werknemers in relatie tot hun werk. Dit kan zowel in grote bedrijven als bij arbodiensten zijn. Je voert consultaties uit en begeleidt werknemers op het gebied van gezondheid en arbeidsomstandigheden. Deze rol wordt steeds relevanter omdat werknemers steeds ouder worden en meer begeleiding nodig hebben. Voor een volledig beroepsprofiel kijk je op het beroepsprofiel van de Arboverpleegkundige van de V&VN. Een citaat uit het beroepsprofiel is: “Een specialisatie van verpleegkunde binnen het veld van de maatschappelijke gezondheidszorg, specifiek gericht op de veiligheid, gezondheid en het welzijn (VGW) van de mens in relatie tot arbeid en de arbeidsomstandigheden.”

Verpleegkundige bij een bedrijf voor medische hulpmiddelen

Bedrijven voor medische hulpmiddelen zijn geïnteresseerd in de ervaringen van mensen die hun producten gebruiken. Hier vind je dan ook vaak vacatures voor verpleegkundigen. Je kunt bijvoorbeeld een anti-decubitus verpleegkundige worden en je bezighouden met het beoordelen van anti-decubitus materialen en de juiste aanvraag daarvan bij zorgverzekeraars. Je kunt werkzaam zijn in een kantoorfunctie en veel telefonisch werk uitvoeren, maar het is ook mogelijk dat je huisbezoeken moet afleggen om instellen bezoekt. Je werkt in principe kantoortijden, maar het kan ook voorkomen dat je bereikbaarheidsdiensten moet draaien.

Justitieel verpleegkundige

Als justitieel verpleegkundige werk je samen met artsen en collega-verpleegkundigen in gevangenissen, huizen van bewaring of TBS-klinieken. Doorgaans ben je in dienst van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) Je verleent eerstelijnsgezondheidszorg en richt je specifiek op complexe kwesties zoals verslavingsproblematiek, psychiatrische stoornissen en infectieziekten. Het beroepsprofiel van de justitieel verpleegkundige zegt het volgende: “Binnen de beroepsuitoefening verlenen de justitieel verpleegkundigen eerstelijns gezondheidszorg. Veel aandacht gaat uit naar verslavingsproblematiek, psychiatrische stoornissen, – preventie van – infectieziekten, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) en naar chronische somatische aandoeningen zoals diabetes mellitus, cardiovasculaire aandoeningen en COPD.”. Over het algemeen heb je niet veel verpleegkundige collega’s en heb je dus een erg verantwoordelijke en soms solistische baan. Je veiligheid is echter wel ten alle tijden gegarandeerd.

Leidinggevende, afdelingshoofd of ziekenhuismanagement

Als verpleegkundige heb je waardevolle kennis van de operationele aspecten van een ziekenhuis of zorginstelling. Je kunt doorgroeien naar managementfuncties zoals afdelingshoofd, zorgmanager, of kwaliteitscoördinator. In deze rollen ben je verantwoordelijk voor het verbeteren van zorgprocessen en het efficiënter maken van de zorgafdeling.

Onderwijs en opleiding voor verpleegkundigen

Delen van je expertise met toekomstige verpleegkundigen kan ook een vervullende carrièremogelijkheid zijn. Je kunt docent worden aan een school voor verpleegkundigen of hogeschool. Hiermee draag je bij aan de opleiding van de volgende generatie zorgprofessionals.

Gespecialiseerd verpleegkundige

Overweeg om je te specialiseren in een bepaald domein zoals wondzorg, palliatieve zorg, diabeteseducatie, of psychiatrische verpleegkunde. Dit stelt je in staat om in gespecialiseerde functies te werken en je deskundigheid te vergroten.

Werken als ZZP’er in de zorg

Als ervaren verpleegkundige met een diploma op zak ben je waardevol als zelfstandige in de zorg. Dit biedt je flexibiliteit en de mogelijkheid om je eigen onderneming te runnen. Lees meer over het werken als zelfstandige in de zorg op de ZZP in de zorg website.

Internationaal verpleegkundige of zorgverlener

Voor avontuurlijke verpleegkundigen is internationaal werk in de zorg een optie. Denk aan humanitaire missies, werken op afgelegen locaties, of het verlenen van medische hulp bij rampen.

Onderzoek en researchverpleegkundige

Als je een passie hebt voor wetenschappelijk onderzoek, kun je carrière maken in de verpleegkundige onderzoekswereld, bijvoorbeeld als researchverpleegkundige. Dit omvat klinische proeven, data-analyse, en het bijdragen aan medische vooruitgang.

Elk van deze carrièremogelijkheden biedt unieke uitdagingen en kansen voor groei. Overweeg wat het beste bij jouw interesses en vaardigheden past bij het verkennen van een alternatieve carrière buiten het traditionele verpleegkundige bed.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*