Aan het werk als verpleegkundige, maar niet aan bed.

Wanneer je de opleiding tot verpleegkundige volgt, zie je het misschien al helemaal voor je. Je staat ‘in het veld’, aan het bed van de patiënt en bent bezig met zorg praktiseren en ‘de kunst van’ verpleegkunde. Voor velen is dat het mooiste dat er is. Maar het werk is ook fysiek en mentaal zwaar. En misschien is het wel zo dat het werk aan het bed je gewoon niet voldoende bevalt. Dat kan gebeuren. Gelukkig zijn er ook nog andere werkvelden, functies en vacatures waar je anders met je verpleegkundige diploma aan de slag kunt. Welke kanten kun je op als verpleegkundige? Misschien lees je in dit artikel een functie waar je niet direct aan dacht.

Als verpleegkundige aan het werk bij een zorgverzekeraar

Er staan geregeld vacatures voor verpleegkundigen bij een zorgverzekeraar. Achmea, ASR, IZZ, Zilveren Kruis: allemaal hebben zij regelmatig banen voor verpleegkundigen die een andere richting op willen in hun carrière. Je werk ziet er natuurlijk erg anders uit wanneer je kiest voor een commerciële of financiële sector. Je staat niet aan het bed, maar hebt dan vaak een kantoorfunctie. Dat moet je natuurlijk wel liggen. ORT en werken in het weekend is bij deze (meestal) 8 tot 5 functie dan ook niet meer aan de orde. Bij een gevonden vacature staat de volgende omschrijving: ‘Vind jij het leuk om ons te adviseren over medisch inhoudelijke vraagstukken in het kader van de zorgverzekering?’. Je bent dan verantwoordelijk voor het geven van advies bij cases waarbij zorg geboden moet worden en helpt vaak ook mee met fraudebestrijding (verkeerde of onrechtmatige ingekochte zorg). Meestal wordt een aantal jaar werkervaring (in de zorg) gevraagd. Voor deze functies worden zowel mbo als hbo verpleegkundigen gezocht.

Verpleegkundige werkvelden

Verpleegkunde banen bij de Arbo dienst

Als verpleegkundige kun je ook als arbo verpleegkundige aan de slag. Beroepsvereniging V&VN heeft een beroepsprofiel uitgebracht dat de volgende definitie verklaart: “Een specialisatie van verpleegkunde binnen het veld van de maatschappelijke gezondheidszorg, specifiek gericht op de veiligheid, gezondheid en het welzijn (VGW) van de mens in relatie tot arbeid en de arbeidsomstandigheden.”. Als arboverpleegkundige kun je verschillende werkplekken hebben. Sommige grote bedrijven hebben arbo of bedrijfsverpleegkundige banen, maar je kunt ook werken bij een arbodienst. Werknemers komen dan naar jou toe voor een consult. Er is een lichte toename in vraag naar arboverpleegkundigen, omdat werknemers steeds ouder worden en daar meer begeleiding bij nodig hebben. Voor een volledig beroepsprofiel kijk je op het beroepsprofiel van de Arboverpleegkundige van de V&VN.

Verpleegkundige bij een bedrijf voor medische hulpmiddelen

Een bedrijf voor medische hulpmiddelen is natuurlijk erg geïnteresseerd in de ervaringen van mensen die met hun hulpmiddelen werken. Daarom kom je regelmatig vacatures tegen voor verpleegkundigen bij dit soort ondernemingen. Zo komt er bijvoorbeeld een vacature van ‘Anti decubitus (doorligwond) verpleegkundige’ voorbij. In die functie houd je je bezig met het indiceren en beoordelen van in te zetten anti decubitus materiaal. Dat kan telefonisch, maar ook zeker door middel van een huisbezoek. Je zorgt daarbij tevens voor een juiste aanvraag van de hulpmiddelen bij de zorgverzekeraar. Je werkt in principe kantoortijden, maar het kan ook voorkomen dat je bereikbaarheidsdiensten moet draaien.

Wat doet een justitieel verpleegkundige?

Je werkt samen met artsen en collega verpleegkundigen in de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Dat betekent dat je bijvoorbeeld in de gevangenis, een huis van bewaring of een TBS kliniek werkt. Het beroepsprofiel van de justitieel verpleegkundige zegt het volgende: “Binnen de beroepsuitoefening verlenen de justitieel verpleegkundigen eerstelijns gezondheidszorg. Veel aandacht gaat uit naar verslavingsproblematiek, psychiatrische stoornissen, – preventie van – infectieziekten, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) en naar chronische somatische aandoeningen zoals diabetes mellitus, cardiovasculaire aandoeningen en COPD.”. Over het algemeen heb je niet veel verpleegkundige collega’s en heb je dus een erg verantwoordelijke en soms solistische baan. Je veiligheid is echter wel ten alle tijden gegarandeerd. Een verpleegkundige hoeft uiteraard niet zelfstandig naar een gevaarlijke situatie.

Werken als ZZP’er in de zorg

Wanneer je niet meer aan het bed, maar wel verpleegkundige wilt blijven, is het goed om je eens te verdiepen in een ander werkveld. Gediplomeerde en ervaren verpleegkundigen hebben veel kennis en kunde opgedaan in hun werk en zijn waardevol voor veel werkgevers. Ook als ZZP’er in de zorg kun je volop werk krijgen, maar moet je het wel aandurven om een eigen ondernemer te zijn. Lees hier meer over op de website van ZZP in de zorg.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*