Zorgspecial Op1: Dringende Oproep van Zorgpersoneel vanuit Leids Universitair Medisch Centrum

Woensdagavond (8 november 2023) was NPO1 het toneel van een speciale Op1-uitzending, live vanuit het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Honderden verpleegkundigen, verzorgenden en studenten deden een dringend appèl aan de politiek: vergeet de zorg niet. Het personeelstekort is schrijnend, en tijdens de uitzending werd besproken wat er nodig is om weer meer handen aan het bed te krijgen.

De Op1-zorgspecial bracht een divers gezelschap samen, waaronder zorgpersoneel, directeur DSW-verzekeringen Aad de Groot, bestuurder Amstelring Inge Borghuis, oud-ziekenhuisbestuurder Marcel Levi, en Martin Schalij van het Raad van Bestuur van het LUMC.

Administratieve Last: “Vinkentering” in de Zorg

Ingrid, een zorgmedewerker uit Rotterdam, benoemde de administratieve last in de zorg als “Vinkentering.” Ze bekritiseerde het tijdrovende proces van het zetten van vinkjes, waarbij ze zelf een derde van haar werktijd kwijt is. Collega Miranda voegde eraan toe dat hoewel sommige rapportage nuttig is, het vaak neerkomt op wantrouwen vanuit de maatschappij.

Oplossingen en Creativiteit in de Zorg

Marcel Levi, voormalig bestuurder van het AMC (Academisch Medisch Centrum) in Amsterdam, erkende dat er geen eenvoudige oplossing is voor het tekort aan zorgpersoneel. Hij benadrukte echter het belang van een goede balans tussen werk en privé. Levi opperde creatieve oplossingen, zoals het plaatsen van kinderopvang voor zorgmedewerkers in ziekenhuizen.

Levi wees ook op lessen die we kunnen leren van andere landen, zoals flexibele werkschema’s. Hij noemde een voorbeeld waar mensen met een fulltime dienstverband vaak vier of zelfs drie dagen per week tien of meer uur per dag werkten, wat resulteerde in een driedaagse werkweek. Voor een betere balans in werk en privé.

“We rijden op een ravijn af”: Noodklok geluid door DSW-verzekeringen

Aad de Groot van DSW-verzekeringen waarschuwde dat de zorg volledig dreigt vast te lopen. Hij benadrukte de complexe uitdagingen, waaronder een verdubbeling van het aantal ouderen, een toenemende zorgvraag en gezondheidskloven in de samenleving. De DSW-directeur pleitte voor actie, onderstrepend dat als er niets wordt gedaan, we op een ravijn afrijden zonder dat iemand het stuur bijstuurt.

Oproep aan de Politiek: “We moeten iets doen”

Daphne Nobels, verpleegkundige, deed een emotionele oproep aan de politiek. Ze uitte haar zorgen over de situatie in de zorg. Nobels benadrukte dat de maatschappij de zorg moet dragen en waarderen, zodat ook toekomstige generaties toegang hebben tot goede zorg.

De zorgspecial Op1 bood een indringende blik op de uitdagingen in de zorgsector en bracht een krachtige boodschap over aan de politiek: er moet nu gehandeld worden om de toekomst van de zorg veilig te stellen. Bekijk de zorgspecial aflevering terug via deze link.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*