Tijdens de MBO opleiding verpleegkunde leer je de basisvaardigheden en kennis die nodig zijn om in de verpleging te werken. De opleiding leidt op tot verpleegkundige op mbo niveau 4. Met het diploma kun je in verschillende werkvelden aan de slag als verpleegkundige.

Wat leer je tijdens de mbo opleiding verpleegkunde?

Je leert over de menselijke anatomie en fysiologie, ziektebeelden en behandelingen, farmacologie en medische (meet)instrumenten. Je ontwikkelt vaardigheden in het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, zoals het verzorgen van wonden, het geven van injecties en het aanbrengen van een infuus.

Daarnaast leer je hoe je cliënten kunt ondersteunen bij de dagelijkse activiteiten (ADL) en hoe je hen kunt begeleiden bij het uitvoeren van hun persoonlijke verzorging. Je leert hoe je de kwaliteit van zorg kunt verbeteren.

Je ontwikkelt ook communicatieve vaardigheden, waaronder hoe je een goede rapportage kunt schrijven en hoe je met cliënten en hun familie kunt communiceren. Je leert hoe je samen kunt werken met interne en externe partijen, zoals artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en specialisten. Tot slot leer je hoe je ethische dilemma’s kunt oplossen en hoe je de privacy en rechten van de cliënt kunt beschermen.mbo verpleegkunde

Welke vakken krijg je tijdens de opleiding mbo verpleegkunde?

Tijdens de MBO opleiding tot verpleegkundige leer je een breed scala aan vakken en handelingen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 • Anatomie en fysiologie
  Hier leer je over de structuur en functie van het menselijk lichaam, evenals over de fysiologische processen die bij gezondheid en ziekte betrokken zijn.
 • Ziektebeelden en behandelingen: Hier leer je over verschillende ziektebeelden, pathologie en de bijbehorende behandelingen, waaronder medicatie en verpleegtechnische interventies.
 • Verpleegtechnische handelingen: Je leert hoe je verpleegtechnische handelingen uit moet voeren, zoals stoma of wondverzorging, het inbrengen van een neusmaagsonde, het geven van injecties, het aanbrengen van infusen en het verzorgen van patiënten.
 • Communicatie en samenwerking: Hier leer je hoe je effectief kunt communiceren met patiënten, hun familie en andere zorgverleners. Je leert ook hoe je samen kunt werken in een multidisciplinair team.
 • Ethiek en recht: Hier leer je over de ethische aspecten van verpleegkunde en de wet- en regelgeving waar verpleegkundigen zich aan moeten houden.
 • Basisvaardigheden: Je leert basisvaardigheden zoals het schrijven van rapporten, het uitvoeren van observaties en het opstellen van verpleegplannen.
 • Beroepshouding: Je leert hoe je een professionele houding moet aannemen en hoe je de kwaliteit van de verpleegkundige zorg kunt verbeteren.
 • Tijdens de opleiding doe je tijdens stage periodes praktijkervaring op in een verpleeghuis, ziekenhuis of andere verpleegkundige instelling. Hierdoor kun je de geleerde theorie direct in de praktijk toepassen en je vaardigheden verder ontwikkelen.

MBO verpleegkunde verkort, BOL of BBL?

De MBO opleiding verpleegkunde is beschikbaar in verschillende varianten, die elk op een andere manier werken en leren combineren. Hieronder vind je een overzicht van deze varianten:

 • Verkort: Een verkorte opleiding is gericht op mensen die snel de verpleegkundige beroepspraktijk in willen stappen. De opleiding duurt minder lang dan de reguliere opleiding, maar is wel intensiever en vereist meer zelfstudie. Met name zij-instromers maken gebruik van deze variant. Niet iedere school- of zorginstelling biedt deze vorm van onderwijs aan.
 • BOL (BeroepsOpleidende Leerweg): Bij de BOL leerweg ga je voltijd naar school. Daarnaast volg je tijdens de opleiding verschillende stages, variërend van enkele weken tot enkele maanden, in bijvoorbeeld een verpleeghuis, thuiszorg of ziekenhuis.
 • BBL (BeroepsBegeleidende Leerweg): Bij een BBL variant werk je als verpleegkundige bij een instelling en volg je de opleiding in deeltijd. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de geleerde theorie direct in de praktijk toe te passen en je opleiding tegelijkertijd te volgen. Veelal ga je als leerling 1 dag in de week naar school.

In elke variant van de MBO opleiding verpleegkunde leer je de basisvaardigheden en kennis die nodig zijn om als verpleegkundige te werken en krijg je uiteindelijk hetzelfde diploma. Het is belangrijk om je te verdiepen in elke variant en te overwegen welke het beste bij je leerstijl en persoonlijke omstandigheden past.

Waar kan ik de opleiding tot verpleegkundige volgen?

De mbo opleiding tot verpleegkundige (mbo-v) kun je op de meeste ROC’s in Nederland volgen. Iedere provincie en vrijwel elke grote stad biedt de opleiding aan. Een overzicht van scholen die de studie aanbieden vind je in ons uitgebreide en actuele overzicht.