Meer ZZP-ers in de zorg werkzaam

De trend van zelfstandig ondernemerschap (ZZP) in de zorg groeit gestaag. Maar liefst 178.000 zzp’ers waren in 2022 werkzaam in de zorgsector, laat het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) weten.

Onafhankelijkheid en betere werk-privé balans

Vooral in de branches kinderopvang, huisartsen en gezondheidscentra en de verpleging, verzorging en thuiszorg zijn de zelfstandige verpleegkundigen en andere zorgprofessionals werkzaam. De belangrijkste motivatie voor hen om niet in loondienst te werken blijkt de behoefte zelf te bepalen wanneer en hoeveel zij werken. Het beter kunnen combineren van werk en privé, meer salaris verdienen en betere zorg kunnen leveren zijn ook belangrijke redenen om te kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap.

ZZP-er kan werken in alle zorgsectoren

Zelfstandigen in de zorg kunnen in allerlei werkvelden aan het werk. Dat zijn: kinderopvang, jeugdzorg, verpleeghuis, thuiszorg, gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, huisartsenpraktijk, sociaal werk en geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Wens om Werknemer te Zijn

Interessant is dat ondanks het overweldigende aantal tevreden zzp’ers, ook veel zorgmedewerkers zonder baas toch liever voor een werkgever werkt. Huisartsen en gezondheidscentra hebben het hoogste percentage zzp’ers dat liever als werknemer zou werken: 14,7%. Waarbij meer financiële en sociale zekerheid de voornaamste drijfveren zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*