Temperatuur is een vitale functie van het menselijk lichaam. De normale lichaamstemperatuur varieert tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Het handhaven van deze temperatuur is cruciaal voor het functioneren van het lichaam en de gezondheid. Een te lage lichaamstemperatuur kan leiden tot onderkoeling en in ernstige gevallen zelfs tot orgaanfalen. Een te hoge lichaamstemperatuur kan duiden op koorts, wat een reactie is van het immuunsysteem om infecties te bestrijden. Het reguleren van de lichaamstemperatuur is, daarom essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Dat geldt ook voor de overige vitale functies, zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk en bewustzijn.
Wat is een normale lichaamstemperatuur?
De normale lichaamstemperatuur bij volwassenen varieert tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius, gemeten via de mond, oor of anus. Bij kinderen en ouderen kunnen deze waarden iets afwijken. Een verhoogde temperatuur duidt op koorts, wat kan wijzen op een infectie of ontsteking. Een te lage lichaamstemperatuur kan leiden tot onderkoeling en in ernstige gevallen tot hypothermie. Het handhaven van een normale temperatuur is daarom essentieel voor het behoud van een goede gezondheid.
Wat is koorts?
Er wordt gesproken van koorts bij een lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger. Koorts treedt op als gevolg van een reactie van het immuunsysteem op een infectie of ontsteking. De normale temperatuur varieert tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius, gemeten via de mond, oor of anus. Bij koorts stijgt de lichaamstemperatuur boven deze normale waarde, meestal tot 38 graden Celsius of hoger. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals rillingen, vermoeidheid, zweten en hoofdpijn. Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam om infecties te bestrijden en kan meestal worden behandeld met rust, voldoende vochtinname en eventueel medicijnen zoals paracetamol.
Wat te doen bij koorts?
Koorts is een reactie van het lichaam waarbij de patiënt extra kan transpireren. Het is van belang om in ieder geval voldoende te drinken: 2 liter of meer per dag. Tevens is het belangrijk om voldoende te rusten. Eventueel kan worden overwogen om paracetamol te nemen. Dat doet de lichaamstemperatuur dalen. Sommige patiënten transpireren juist meer na gebruik van paracetamol.
Wat is een bloedkweek en bij welke temperatuur wordt dit afgenomen?
Een bloedkweek is een medische test waarbij een kleine hoeveelheid bloed wordt afgenomen om de aanwezigheid van bacteriën, schimmels of andere micro-organismen te detecteren. De test wordt vaak uitgevoerd bij patiënten met symptomen van een infectie, zoals koorts, koude rillingen of een verhoogd aantal witte bloedcellen in het bloed. Door het identificeren van de specifieke micro-organismen die in het bloed aanwezig zijn, kan de behandeling van de infectie gerichter en effectiever worden. Een bloedkweek wordt meestal uitgevoerd in een ziekenhuis of kliniek en kan enkele dagen tot een week duren voordat de resultaten beschikbaar zijn.
De temperatuur van de mens is één van de vitale functies. Verpleegkundigen en andere zorgprofessionals monitoren bij hun patiënten de lichaamstemperatuur en gebruiken de waarde onder andere bij het klinisch redeneren, het gebruik van de EWS score of het communiceren via de SBARR methode.