Van zorgmedewerkers zoals verpleegkundigen en artsen wordt vaak geacht dat zij nachtdiensten werken om de gezondheidszorg 24 uur per dag te laten draaien. Echter, werken in de nachtdienst kan een uitdaging zijn voor de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Het is belangrijk om te zorgen voor een gezonde werkomgeving rondom werken in de nacht. Zowel voor zorgmedewerkers, als ook voor andere ‘nachtwerkers’, zoals banen in de beveiliging, ploegendienst of productiewerk.

Wat is de wet- en regelgeving rondom het werken van nachtdiensten?

Omdat nachtdiensten werken extra belastend is voor personeel, gelden er extra strenge regels voor. Wettelijk gezien mag er bijvoorbeeld niet meer dan 10 uur achter elkaar gewerkt worden en geldt er na een reeks van 3 of meer nachtdiensten minstens 46 uur rusttijd. Ook mag een zwangere medewerker ervoor kiezen om tijdens de zwangerschap geen nachtdiensten te werken. Zij mag dus een nachtdienst weigeren. Het eigen geldende CAO kan tenslotte ook nog aanvullende regels geven.

Mag een nachtdienst geweigerd worden tijdens zwangerschap?

Ja, een medewerker mag het werken van nachtdiensten weigeren tijdens een zwangerschap. Vanaf het moment van ontdekken van de zwangerschap tot aan zes maanden na de bevalling is het niet verplicht om nachtdiensten te werken. De medewerker mag op eigen verzoek de dienst wel werken.

 nachtdienst

Gezonde voeding in de nachtdienst

Met name de verstoorde hormoonhuishouding, slaaptekort en werken op ongunstige uren, zorgt voor een extra (lekkere) trek in de nachtdienst. Een ongezonde hap, een grote zak winegums en een blikje energydrink liggen dan op de loer. Helaas zorgen verstoorde hormonen ook nog eens voor een minder goede vertering. Het lichaam heeft meer baat bij een gezondere en lichtere maaltijd met veel eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan een bakje kwark of yoghurt, een handje noten of een cracker met pindakaas. Drink voldoende (water), maar probeer dat in de loop van nacht af te bouwen, zodat er niet te vaak geplast moet worden tijdens het slapen na de dienst.

Wat zijn tips voor het overleven van een nachtdienst?

Jazeker. In ons uitgebreide artikel vol met tips en trucs over het werken van nachtdiensten kom je het werken in de nacht zeker door.