Het TIME model is een gestructureerde benadering voor de behandeling van wonden, ontworpen om de genezing te optimaliseren door vier cruciale aspecten van wondzorg aan te pakken: Tissue (weefsel), Infection/Inflammation (infectie/ontsteking), Moisture (vochtbalans) en Edge (wondranden).

T – Tissue (Weefsel)

Bij de evaluatie van het weefsel wordt gekeken naar de aanwezigheid van dood weefsel (necrose) en vitaal weefsel. De verpleegkundige kijkt naar de kleur van de wond: rood, geel of zwart. Rood weefsel is vitaal en geeft een gezonder wondgebied aan. Een gele kleur duidt op aanwezigheid van bacteriën. Een zwarte kleur wijst op necrose, oftewel dood weefsel. Verwijdering van dood weefsel is essentieel omdat het de genezing belemmert en infecties kan veroorzaken. Verder kan gekeken worden naar de diepte van de wond.

I – Infection/Inflammation (Infectie/Ontsteking)

Een wond die niet goed geneest, kan geïnfecteerd zijn of tekenen van ontsteking vertonen. Het identificeren en behandelen van infecties is van belang. Dit kan het gebruik van antimicrobiële verbanden (zoals Mepilex of Aquacel), antibiotica of antiseptische oplossingen omvatten. Regelmatige monitoring en evaluatie zijn belangrijk om te bepalen of de infectie onder controle is. Vaak wordt de wond bijvoorbeeld dagelijks bekeken en wordt er gerapporteerd over de bevindingen.

M – Moisture (Vochtbalans)

Het handhaven van een optimale vochtbalans in de wond is belangrijk voor de genezing. Te veel vocht kan maceratie van de omliggende huid veroorzaken: de wond wordt dan week. Terwijl te weinig vocht kan leiden tot uitdroging en korstvorming. Het gebruik van passende wondverbanden die het vocht reguleren, zoals hydrogels of schuimverbanden, helpt bij het behouden van de juiste vochtbalans.

E – Edge (Wondranden)

De conditie van de wondranden kan veel vertellen over de genezing. Gezonde wondranden zijn essentieel voor de migratie van huidcellen en het sluiten van de wond. Beoordeling van de wondranden en het bevorderen van een gezonde omgeving, bijvoorbeeld door het toepassen van barrièremiddelen of wondrandpreparaten, kan de genezing bevorderen.

Voordelen van het TIME Model

  • Gestructureerde benadering: Het model biedt een systematische manier om wonden te evalueren en te behandelen.
  • Verbeterde genezing: Door de vier aspecten aan te pakken, kunnen barrières voor wondgenezing worden verminderd.
  • Geïntegreerde zorg: Het model bevordert een holistische benadering van wondzorg, waarbij alle factoren die van invloed zijn op de genezing worden overwogen.

Het TIME model is een essentieel hulpmiddel voor verpleegkundigen en andere zorgverleners in de wondzorg, omdat het hen helpt om systematisch en effectief wonden te behandelen en de genezing te optimaliseren.