De hartslag is een van de belangrijkste vitale functies van het menselijk lichaam. Overige vitale parameters zijn de ademhaling, temperatuur, bloeddruk en bewustzijn. Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt en bestaat uit boezems en kamers. De hartslag wordt gemeten in het aantal keer dat het hart per minuut klopt. Dit aantal kan variëren afhankelijk van de leeftijd, het geslacht, de gezondheid en de activiteitsniveaus van een persoon. Een zorgprofessional kan de hartslag beoordelen op basis van de frequentie, het ritme, de vulling en de gelijkmatigheid van de vulling. Het is belangrijk om een regelmatige hartfrequentie te hebben, omdat onregelmatige of abnormale hartslagen kunnen wijzen op problemen met het hart.
Wat is een normale hartslag?
De normale hartslag varieert afhankelijk van de leeftijd en de fysieke toestand van een persoon. Over het algemeen wordt een frequentie tussen de 60 en 80 slagen per minuut als normaal beschouwd bij volwassenen in rust. Bij kinderen en baby’s kan dat hoger zijn, en bij atleten en sportieve personen in rust kan het lager zijn. Een hartslag rond de 40 is dan niet vreemd.
Welke hartslag is normaal bij welke leeftijd?
De hartslag bij verschillende leeftijden kan variëren. Bij pasgeborenen is een hartfrequentie tussen 100-160 slagen per minuut normaal. Bij kinderen tussen de 1 en 10 jaar oud is de normale hartslag tussen de 70 en 120 slagen per minuut. Bij adolescenten tussen de 11 en 17 jaar oud is de normale hartslag tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij volwassenen is de normaalwaarde tussen de 60 en 80 slagen per minuut, hoewel dit bij atleten lager kan zijn.
Hoe bereken je de hartfrequentie?
Er zijn verschillende manieren om de hartfrequentie te berekenen. De meest gebruikelijke manier is om de pols te voelen en het aantal slagen per minuut te tellen. Dit kan gedaan worden door twee vingers op de pols te leggen, net onder de duim. Tel het aantal slagen gedurende 15 seconden en vermenigvuldig dit met 4 om het aantal slagen per minuut te krijgen. Er zijn ook hartslagmeters beschikbaar die aan de pols of borstkas kunnen worden gedragen om de hartfrequentie te meten. Verpleegkundigen gebruiken vaak een professionele meter waarbij direct ook de bloeddruk wordt gemeten.
De hartslag van de mens is één van de vitale functies. Verpleegkundigen en andere zorgprofessionals monitoren bij hun patiënten de hartfrequentie en gebruiken die waarde onder meer bij het klinisch redeneren, het gebruik van de EWS score of het communiceren via de SBARR methode.