Verpleegkundig rekenen is voor veel (leerling) verpleegkundigen een uitdaging. Het is echter een essentiële vaardigheid voor het leveren van kwalitatieve zorg. Verpleegkundig rekenen houdt in dat je  berekeningen maakt voor het toedienen van medicatie, het instellen van infusen, het bepalen van bloeddruk en nog veel meer.

Is verpleegkundig rekenen belangrijk?

Verpleegkundig of medisch rekenen. De meeste verpleegkundigen beginnen al te zuchten bij de term. Er bestaan dramatische verhalen over de toets op school. Je mocht er maar één of geen enkele fout halen. En rekenen is voor veel verpleegkundigen niet hun beste vak. Toch is het zeer belangrijk voor een verpleegkundige om het onder de knie te krijgen. Voor de keer dat je moet handelen in een acute situatie. Of wanneer er even geen rekenmachine voorhanden is. Hoe dan ook: je kunt in de verpleegkunde nu eenmaal niet zonder. Dus je kunt er maar beter het beste van maken. En er vroeg in de opleiding mee beginnen. Of, wanneer je al gediplomeerd bent, er af en toe even wat tijd aan besteden. Op Enurse vind je voorbeelden en een oefentoets om je kennis bij te spijkeren.

Verpleegkundig rekenen: een uitleg in stappen

Handschoen van zorgprofessional met een ampul met medicatie

Wanneer je er niet bekend mee bent, duurt het even voor je het oppakt. De één pikt het namelijk sneller op dan de ander. In dat geval kan het verstandig zijn om je niet direct een volle dag over moeilijke berekeningen te buigen. Want dat duurt simpelweg erg lang en zo loop je kans dat je er een hekel aan krijgt. Het is beter om makkelijk te beginnen en bijvoorbeeld iedere dag 10 tot 20 minuten even wat te lezen over berekeningen en sommen.

Welke modules zijn er bij het verpleegkundig en medisch rekenen?

Het rekenen voor de verpleegkundige bestaat uit verschillende modules. Dat zijn:

 • Oplossen (hoe los je de voorgeschreven medicatie op?)
 • Verdunnen (hoe verkrijg ik de juiste concentratie?)
 • Infusie (welke welke stand moet de infuuspomp staan?)
 • Toedienen (hoeveel moet je optrekken uit de ampul?)
 • Druppelsnelheid (hoeveel druppels tel ik voor de juiste infusiesnelheid?)
 • Gassen (kan de zuurstoffles nog een uur mee op deze stand?)
 • Vochtbalans (is de vochtbalans positief of negatief en hoeveel?

Tips voor medische berekeningen

Het is belangrijk om bij het verpleegkundig rekenen nauwkeurig te werk te gaan. Een kleine fout kan grote gevolgen hebben voor de patiënt. Een aantal tips om medische berekeningen gemakkelijker te maken zijn:

 1. Lees goed. Misschien wel de belangrijkste tip. Want hoe vaak gebeurt het dat je door het lange verhaal de eigenlijke vraag niet meer weet of kunt vinden. Je denkt te moeilijk. Moet je echt omrekenen naar andere eenheden? En wat wil de vraagsteller nu écht weten?
 2. Gebruik een verhoudingstabel. Die ken je vast nog wel van de middelbare school. Een groot deel van alle berekeningen kun je oplossen met een verhoudingstabel. Het principe van de tabel is dat je eerst terug rekent naar 1 en dan bij het correcte antwoord kunt komen. Dat geldt ook voor rekenen met procenten. Dat kun je met een verhoudingstabel ook doen door middel van kruislings vermenigvuldigen.
 3. Let op met punten en komma’s. Op je rekenmachine moet je geen punten en komma’s gebruiken om bijvoorbeeld één miljoen in te voeren! Één miljoen typ je op de rekenmachine uit als ‘1000000’. Als je dit fout doet en bijvoorbeeld een komma gebruikt: ‘1,000,000’ dan betekent je invoer niets anders dan ‘1’.
 4. Check je berekeningen: Controleer je berekening altijd minstens twee keer voordat je tot actie overgaat. Zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid medicatie of vloeistof toedient.
 5. Vraag om hulp: Als je twijfelt, vraag dan om hulp van een collega of je leidinggevende. Zij kunnen je helpen bij het maken van de berekening.

Verpleegkundig rekenen kan in het begin moeilijk lijken, maar met de juiste training en oefening kan het een gemakkelijke en zelfverzekerde vaardigheid worden. Vergeet niet dat het de verantwoordelijkheid van de verpleegkundige is om de veiligheid en gezondheid van de patiënt te waarborgen en daarom is nauwkeurig rekenen van groot belang.

Voorbeelden en oefentoets verpleegkundig rekenen

Op Enurse kun je gratis online oefenen met medisch en verpleegkundig rekenen. Kijk hieronder bij de oefenpagina’s. Regelmatig worden er oefenopgaven bij geplaatst. Succes!

Lees verder over andere verpleegkundige kennis thema’s zoals (voedings)sonde en vochtbeperking.