Pensioen is een belangrijk onderwerp voor verpleegkundigen, net als voor veel andere beroepsgroepen in de gezondheidszorg.

Hoe bouwt een verpleegkundige pensioen op?

Als verpleegkundige kan je bijvoorbeeld pensioen opbouwen via je werkgever, via een pensioenfonds of via een individueel pensioenplan. Het soort pensioen dat je opbouwt en de hoogte ervan is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je werkgever, je arbeidsvoorwaarden en het type pensioenplan waarvoor je hebt gekozen.

Wat is de pensioenleeftijd in de zorg?

De leeftijd waarop je met pensioen kunt in de zorg is afhankelijk van verschillende factoren. In Nederland is de AOW-leeftijd de leeftijd waarop je recht hebt op de Algemene Ouderdomswet. De AOW-leeftijd wordt geleidelijk verhoogd en is momenteel 66 jaar en 10 maanden. Vanaf 2024 is de pensioengerechtigde leeftijd in de gezondheidszorg 67 jaar. Voor het pensioen dat je hebt opgebouwd via je werkgever of pensioenfonds geldt meestal een andere leeftijdsgrens. Vaak is dat 68 jaar, maar het kan ook lager of hoger zijn, afhankelijk van de regelingen die gelden bij je werkgever of het pensioenfonds. Het is daarom belangrijk om regelmatig contact te hebben met je werkgever en/of pensioenfonds om op de hoogte te blijven van de regels en mogelijkheden rondom pensioen.Pensioen zorg

Welk pensioenfonds geldt er in de zorg?

Veel zorgmedewerkers, waaronder verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland, bouwen hun pensioen op bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), dat speciaal is opgericht voor werknemers in de zorgsector. Het PFZW biedt verschillende pensioenregelingen aan, afhankelijk van je dienstverband en je functie. Zo bouw je bijvoorbeeld automatisch pensioen op als je in loondienst bent bij een werkgever die is aangesloten bij het PFZW.

Daarnaast kun je als verpleegkundige ook zelf aanvullende maatregelen nemen om je pensioen te verbeteren, bijvoorbeeld door extra te sparen of te beleggen voor je oude dag. Het is altijd verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen van elk type pensioenplan.

Pensioen voor verpleegkundigen in de toekomst

Het is belangrijk om te realiseren dat het pensioenstelsel in Nederland momenteel aan het veranderen is, waardoor de regels en mogelijkheden rondom pensioen voor verpleegkundigen kunnen veranderen. Het is daarom verstandig om regelmatig contact te hebben met je werkgever, het pensioenfonds of een onafhankelijk pensioenadviseur om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en om te zorgen dat je pensioenplanning goed blijft aansluiten bij je persoonlijke situatie.