Meer studenten beginnen aan hbo verpleegkunde opleiding

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onlangs nieuwe voorlopige cijfers vrijgegeven die laten zien dat het aantal studenten dat begonnen is aan een hbo-opleiding verpleegkunde in het studiejaar 2020/’21 aanzienlijk is toegenomen. Deze opvallende groei is belangrijk voor de zorgsector en de toekomst van de gezondheidszorg in Nederland.

In het afgelopen studiejaar zijn maar liefst 9,1 duizend studenten begonnen aan een hbo-opleiding verpleegkunde, wat neerkomt op een stijging van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei benadrukt de groeiende interesse in het vakgebied. Het onderstreept de toegenomen erkenning van de rol die verpleegkundigen spelen in de gezondheidszorg. Het eerste jaar dat de cijfers beschikbaar werden, het studiejaar 2010-2011, was de instroom van studenten slechts de helft van het aantal van nu.

Vrijwel geen numerus fixus meer voor hbo verpleegkunde opleiding

Een belangrijk aspect van deze groei is het feit dat de meeste instellingen de numerus fixus voor de opleidingen verpleegkunde hebben afgeschaft, wat de toegankelijkheid voor nieuwe studenten heeft vergroot. Een numerus fixus betekent dat een hogeschool een maximaal aantal studenten toelaat voor de opleiding. Vooral de voltijdstudies hebben geprofiteerd van de toename, met een stijging van maar liefst 17% in instroom in vergelijking met het voorgaande jaar.

Verpleegkundigen met een hbo diploma werken vaak in een ziekenhuis, de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of in de wijkverpleging. Zij leren verpleegtechnische handelingen, verpleegkundig rekenen of klinisch redeneren. De studie kan zowel in voltijd als deeltijd of duaal worden gevolgd.

MBO verpleegkunde inschrijvingen stabiel

Wat betreft de mbo-opleiding voor verpleegkunde (mbo-verpleegkunde) is er een stabiliteit in het aantal nieuwe studenten. In dit studiejaar begonnen ruim 10.000 studenten aan deze opleiding, bijna evenveel als het jaar ervoor. Een meerderheid (64%) van de studenten koos voor een beroepsopleidende leerweg (bol), met voornamelijk les op school en met enkele perioden stages, terwijl 36% de voorkeur gaf aan een beroepsbegeleidende leerweg (bbl), waarbij de leerling werkt en meestal een dag per week naar school gaat. MBO verpleegkundigen kunnen in vrijwel alle werkvelden in de gezondheidszorg werken.

Opmerking: Dit artikel is gebaseerd op voorlopige cijfers van het CBS en er is geen onderzoek gedaan naar de impact van de COVID-19-pandemie op deze ontwikkelingen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*