Meer nieuwe studenten hbo verpleegkunde

Ondanks de soms wat minder positieve berichten over personeelstekorten, hebben zich dit nieuwe schooljaar een recordaantal hbo verpleegkunde studenten aangemeld op de Nederlandse hogescholen. Misschien heeft juist de coronacrisis gezorgd voor een groep extra gemotiveerde studenten. Alleen de studie PABO (leraar basisonderwijs) is in het jaar 2020-2021 populairder.

Meer mannen kiezen student verpleegkunde

In totaal zijn er ruim duizend meer studenten verpleegkunde gestart in vergelijking met vorig schooljaar. Dat meldt de Vereniging Hogescholen in de jaarlijkse aanmeldcijfers die zijn ieder jaar naar buiten brengen. Het aantal aanmeldingen voor bachelor verpleegkunde bleek bij de start in september van dit jaar 6880. Dat is bijna 17% meer dan vorig jaar. Opvallend om te zien is dat het aantal mannen in vergelijking tot vrouwen lange tijd 1 op 7 was. Dit jaar lijkt daar verandering in te komen. Relatief gezien meldden zich meer mannen aan. De hogescholen met de meeste aanmeldingen zijn de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Hogeschool Rotterdam en Avans.studenten hbo verpleegkunde ampul

Maatschappelijke interesse

Maurice Limmen (voorzitter van de Vereniging Hogescholen) zegt: “We zagen de belangstelling voor de opleidingen tot verpleegkundige vorig studiejaar al toenemen en die trend zet nu door. Hogescholen vervullen zo hun maatschappelijke rol in het terugdringen van de personeelstekorten in deze beroepen op de arbeidsmarkt.”. Het lijkt erop dat jongeren zich juist nú willen gaan inzetten voor een betere toekomst. De gezondheidszorg is een sector waar altijd wat te doen is. Gediplomeerde verpleegkundigen hebben dan ook een zekere toekomst aan arbeidsplaatsen.

Personeelstekort aanpakken

Amper drie weken geleden berichtte Enurse nog dat er een fors personeelstekort dreigde in het beroep van de verpleegkundige. Acute personeelsproblemen, bijvoorbeeld door corona, zullen met de nieuwe aanwas van studenten niet opgelost kunnen worden, maar deze positieve berichtgeving lijkt het dreigende tekort in de toekomst wellicht een andere richting op te kunnen duwen.

Wil jij weten waar je hbo verpleegkunde kunt studeren in Nederland? Enurse heeft een overzicht gemaakt van alle hogescholen waar je de studie voltijd, deeltijd of duaal kunt volgen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*