Beroep: de wijkverpleegkundige (hbo)

De wijkverpleegkundige is werkzaam in de wijk: de naam zegt het al. De wijkverpleegkundige is niet hetzelfde als ‘verpleegkundige in de wijk’, om het nog maar eens lastiger te maken. De afgelopen jaren is het beroep veel in het nieuws geweest en de functie is anno 2022 volop in ontwikkeling.

Profiel wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundige is een hbo geschoolde verpleegkundige die in de thuiszorg werkt. Naast dat zij zorg levert aan bed bij de cliënt thuis, is zij het die overstijgend denkt en individueel werkt. Er was een tijd dat hbo verpleegkundigen werden weg bezuinigd in de thuiszorg. Nu is echter duidelijk, dat zij de kosten van de zorg juist kunnen verlagen door hun specifieke handelen. Het functieprofiel, gemaakt door beroepsvereniging V&VN (Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden) in 2012 laat een duidelijke functieomschrijving zien.

Werkomgeving

Het moge duidelijk zijn: de wijkverpleegkundige werkt in de wijk. En dat is een unieke werkplek. Zij werkt namelijk niet binnen de muren van een instelling, maar is juist te gast bij de cliënt thuis. Dat vraagt om een empathische en bekwame verpleegkundige met veel kennis. Het zelfstandige karakter van de baan, maakt dat je creatief moet kunnen handelen.

Competenties

De wijkverpleegkundige is ten eerste hbo geschoold. Daarnaast worden in het functieprofiel 7 competenties genoemd, waarop zij wordt opgeleid. Dat zijn de bekende CanMeds rollen (zorgverlener, communicator, samenwerker, reflectieve beroepsbeoefenaar en praktijkonderzoeker, organisator en kwaliteitsbevorderaar). Als aanvullende competenties van een wijkverpleegkundige (anders dan de algemeen verpleegkundige) noemt het functieprofiel onder andere: ‘Is in staat een netwerk in de wijk op te bouwen en onderhouden.” “Is op de hoogte van de sociale kaart van de buurt.” “Is in staat om te gaan met zorg op afstand, e-health, internet en mobiele telefonie.” “Is in staat om te signaleren, (her)indiceren, verwijzen, bemiddelen, coördineren en evalueren van de zorg- en dienstverlening met de zorgvrager én mantelzorger.”

Verschil wijkverpleegkundige (hbo) en verpleegkundige in de wijk (mbo)

Heel grof verdeeld is de verpleegkundige in de wijk mbo geschoold en de wijkverpleegkundige hbo geschoold. Dat ligt niet aan het feit dat een mbo geschoolde verpleegkundige de zorg minder goed zou kunnen uitvoeren. Het gaat erom dat de wijk verpleegkundige (hbo) opgeleid is om er andere taken nog náást te doen. Dat houdt in dat zij bijvoorbeeld zorg indiceert, een netwerk onderhoudt, een zorgplan schrijft en deze indient bij de juiste instellingen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*