Wat doet een verpleegkundig specialist (VS)?

De functie van verpleegkundig specialist (VS) is nog niet in alle werkvelden bekend.  Toch zorgt de functie voor een interessante mogelijkheid voor carrièreontwikkeling voor verpleegkundigen.

Wat is een verpleegkundig specialist?

In het kort? Door de groeiende vraag naar medische zorg, kregen de medisch specialisten en artsen steeds minder tijd voor patiënten. Verpleegkundigen namen meer taken over en om verantwoorde zorg te kunnen blijven garanderen, ontstond de functie van Nurse Practitioner. De verpleegkundig specialist is afgestudeerd op masterniveau 7 en gaat een behandelrelatie aan met een specifiek gekozen patiëntengroep. Daarmee staat hij/zij qua bevoegdheid tussen de arts en de verpleegkundige. Tot 2009 was de titel van de functie nog Master of Advanced Nursing Practice (MANP). Het pakket van taken en bevoegdheden van de VS, stamt uit uit het jaar 2012. De functie die lijkt op die van verpleegkundig specialist, maar medischer van aard is, is die van physician assistant (PA).

Verschil verpleegkundig specialist met verpleegkundigen

De verpleegkundig specialist heeft het beste van twee werelden, zou je kunnen zeggen. Hij of zij heeft een verpleegkundige achtergrond en kan zo anders tegen zaken aankijken dan een medisch geschoolde arts. VS staan zo gezegd met één been in de wereld van de verpleegkundigen en met het andere been in de medische wereld. Binnen zijn of haar eigen specialisme of deskundigheidsgebied gaat de verpleegkundig specialist een behandelrelatie aan met patiënten. Daar hoort ook het stellen van een diagnose en het voorschrijven van medicatie bij. Dat gebeurt zo nodig onder supervisie van een arts. Behandelingen zijn routinematig en matig complex en altijd binnen het deskundigheidsgebied van de VS.

Hoe word ik verpleegkundig specialist (VS)?

De MANP (VS) opleiding is een HBO-master opleiding. Om daarmee te starten moet je verpleegkundige niveau 5 zijn. Dat betekent dat je een hbo diploma verpleegkunde op zak moet hebben. Vaak wordt ook een aantal jaar werkervaring gevraagd. Het oude in-service diploma geeft je de mogelijkheid een assessment te maken, met als mogelijke uitslag dat je mag starten met de opleiding. Een mbo-v diploma is nooit toelaatbaar, zelfs niet met een assessment. De opleiding tot verpleegkundig specialist is in verschillende steden te volgen (Nijmegen, Groningen, Enschede, Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Leiden en Rotterdam) op een hogeschool. De opleiding duurt 2 jaar en doe je altijd in duale vorm (werken en leren). Je dient een werkgever te hebben en een minimum aantal uren te maken.

Kijk op dit artikel om te kijken waar de opleiding in nederland gevolgd kan worden of op het beroepsprofiel van de verpleegkundig specialist voor meer informatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*