Klinisch redeneren

Klinisch redeneren is voor verpleegkundigen een bekende term. Tijdens de opleiding tot verpleegkundige en tijdens het werk wordt er anno 2022 steeds meer aandacht aan geschonken.

Wat is klinisch redeneren?

Klinisch redeneren betekent dat je als professional beredeneert wat je in een bepaalde situatie waarneemt. Het helpt je situaties te leren overzien, te anticiperen op wat kan komen en het helpt je soms om je patiënt of cliënt beter te kunnen helpen. Het is dus vooral een tool om je werk leuker en interessanter te maken.

Hoe moet je het doen?

Wanneer je als verpleegkundige of verzorgende werkt doe je het al regelmatig. Je hebt het soms alleen niet door. Stel je voor: je patiënt heeft koorts. Een blaasontsteking en luchtweginfectie zijn uitgesloten door middel van bloed- en urineonderzoek. Toch zijn de ontstekingswaarden verhoogd. Je patiënt heeft al een week een venflon in zijn hand en hij klaagt over pijn en roodheid op de insteekplaats. Je bedenkt dat deze venflon weleens een ontstekingsreactie zou kunnen veroorzaken: flebitis. Omdat de patiënt er pijn aan heeft en de huid eromheen rood is, besluit je de venflon te verwijderen. Doordat je bedacht dat de venflon weleens de oorzaak zou kunnen zijn van een ontsteking, ben je aan het klinisch redeneren. Er zijn voorbeelden te over!klinisch redeneren

Tijd tekort in de praktijk

Het is leuk en slim om soms eens een lange casus te oefenen. Helaas is hier in de praktijk niet altijd tijd voor. De plicht roept en het werk gaat voor, krijg je te horen. Weet dan dat je ook klinisch kunt redeneren zonder veel tijd. De casus hoeft ook niet altijd heel complex te zijn. Ga zitten met je collega en ga sparren over een casus: “Mijn cliënt is de afgelopen maand al 3 keer gevallen tijdens het mobiliseren en klaagt over duizeligheid. Wat kan er aan de hand zijn?”. Door dit te doen met anderen kom je soms tot interessante visies. Daarnaast is het natuurlijk goed om af en toe een casus uit te pluizen.Tips bij het klinisch redeneren

– Maak gebruik van de 6 stappen van het klinisch redeneren als leidraad voor je proces.
– Gebruik het boek van Marc Bakker.
– Weet dat je geen arts bent. Maak de casus dus niet te medisch, maar denk vooral op verpleegkundig vak.
– Door te oefenen vergroot je je kennis en zal het je steeds gemakkelijker afgaan.
– Bekijk onze thema-pagina over klinisch redeneren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*