Tekort aan verpleegkundigen

Als verpleegkundige kun je in veel werkvelden terecht. Bevalt het verpleeghuis je niet? Je kunt altijd nog een kijkje nemen in de thuiszorg. Ben je klaar met het ziekenhuis? Je kunt de psychiatrie altijd nog eens overwegen. Of een baan als verpleegkundig consulent. De mogelijkheden zijn eindeloos. Helemaal nu er een nijpend tekort aan verpleegkundigen is. En de verwachting is dat dat tekort niet zomaar opgevuld gaat worden.

Studentenstop op hogescholen

Reeds elf hogescholen in Nederland hebben voor het aankomende schooljaar een studentenstop aangekondigd. Zij gaan gebruik maken van een numerus fixus (de school selecteert dat zelf zijn studenten). Dat doen de scholen omdat er onvoldoende ruimte is voor stageplaatsen in de ziekenhuizen. Het personeel op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen heeft gewoonweg geen tijd meer voor juiste stage begeleiding. Beroepsvereniging V&VN is niet blij met de ontwikkelingen en vindt dat de hogescholen meer rond moeten kijken voor andere stageplekken in andere werkvelden. Er zijn in de toekomst namelijk veel verpleegkundigen nodig om het oplopende aantal vacatures op te kunnen vullen.

Vacatures voor verpleegkundigen

De Volkskrant meldt begin juni 2018 dat het personeelstekort in de zorg toeneemt. Op het moment van schrijven staan er ruim 120.000 vacatures open voor verpleegkundigen en verzorgenden. Dat aantal stijgt momenteel alleen maar. Het grootste deel van de vacatures zijn te vinden in het westen van het land. Sommige werkgevers bieden zelfs een bonus wanneer een verpleegkundige besluit te starten bij hun instelling.

Verpleegkundigen aan zet wegens tekort aan verpleegkundigen

De tekorten aan verpleegkundigen zijn natuurlijk schrijnend. Het is niet prettig werken met te weinig personeel en werk dat daardoor toeneemt. Toch is de huidige situatie niet alleen slecht te noemen voor het personeel in de zorg. Verpleegkundigen zouden juist nu om zich heen moeten kijken. Bevalt de huidige werksituatie nog? Vind ik een ander werkveld interessant? Zijn er betere arbeidsvoorwaarden te vinden bij een andere werkgever? Juist nu is de tijd om rond te kijken. Verpleegkundigen zijn geliefd en hebben het voor het uitkiezen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*