Van het ziekenhuis tot de GGD en van de gehandicaptenzorg naar de huisartsenpraktijk. De sector zorg en welzijn (gezondheidszorg) is een brede sector. Er zijn dan ook allerlei werkvelden in de zorg. Er zijn functies op allerlei niveaus als verpleegkundige of verzorgende. De salarissen kunnen verschillen per werkveld. Er staan er hier een aantal opgesomd. Er zijn natuurlijk nog veel meer werkvelden.
Eerstelijnszorg
Eerstelijnszorg is ook wel bekend als de huisartszorg (maar ook de tandarts en de fysiotherapeut). De huisartsenpraktijk is laagdrempelige zorg waar de burger zelf en zonder verwijzing naar toe kan gaan. De eerstelijnszorg is een belangrijke schakel in de gezondheidszorg; zij draagt bijvoorbeeld bij aan begeleiding bij chronische aandoeningen, zwangerschap en psychische gezondheid. Als verpleegkundige kun je hier bijvoorbeeld werken als praktijkondersteuner (met een post-hbo opleiding POH). Je organiseert dan voornamelijk de zorg voor chronisch zieke patiënten, bijvoorbeeld met Diabetes Mellitus, hartfalen of COPD.
Meer weten over werken in de eerste lijn? Bezoek dan de volgende pagina’s:
Werken in eerstelijnszorg, wat houdt het in?
Kom werken in zorg en welzijn, eerstelijnszorg.
Thuiszorg
In de thuiszorg kom je als verpleegkundige of verzorgende bij je patiënten thuis. Dat vinden werknemers in de thuiszorg ook vaak een voordeel van dit werkveld. Je verzorgt en verpleegt de patiënt in zijn eigen thuissituatie. Je houdt je bezig met ADL en bijvoorbeeld met het aan- en uittrekken van steunkousen, maar soms komen het toedienen van injecties of andere verpleegtechnische handelingen ook voor. Er bestaan bepaalde ‘teams’ in de thuiszorg waar je bijvoorbeeld alleen maar infusie uitvoert of alleen maar terminale zorg verleent. In de thuiszorg kun je als wijkverpleegkundige werken met je hbo-v diploma of als verpleegkundige in de wijk met een mbo-v diploma.
Meer weten over werken in de thuiszorg? Bezoek dan de volgende pagina’s:
Werken in de thuiszorg.
Waarom in de thuiszorg weken?
Werkvelden gezondheidszorg: GGD
Wie aan de GGD denkt, denkt vaak aan vaccinaties. Het GGD houdt zich daar inderdaad veel mee bezig (jeugd- of reizigersvaccinaties). Daarnaast heeft de Gemeentelijke Gezondheidsdienst, waar GGD voor staat en er 30 van zijn in Nederland, de taak om de gezondheid van de bewoners van hun gemeente te bevorderen en bewaken. Denk daarbij aan bestrijding bij SOA’s en rampenbestrijding. De GGD heeft een grote rol bij het opsporen en later ook vaccineren tijdens de coronacrisis. Werken bij een GGD betekent vaak dat je regelmatige uren werkt. Als verpleegkundige heb je vaak een voorlichtende functie. Er is geen extra opleiding vereist naast je verpleegkundige diploma.
Gehandicaptenzorg
In de gehandicaptenzorg zelf is er een groot aanbod in werkzaamheden. Dat ligt met name aan de cliënten die je verzorgt. Je functie kan bestaan uit verzorging en soms verpleging (sondes voor voeding komen regelmatig voor) bij cliënten met een verstandelijk laag-niveau. Bij een andere cliëntengroep, die zichzelf bijvoorbeeld qua ADL best redt, bestaan je taken met name uit het begeleiden van de cliënt (bijvoorbeeld bij autisme of downsyndroom). Denk bij de cliëntengroep aan cliënten met een geestelijke of lichamelijke beperking, of een combinatie hiervan. Als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg is er geen extra opleiding vereist naast je diploma verpleegkunde.
Meer weten over werken in de gehandicaptenzorg? Bezoek dan de volgende pagina:
Werken in de gehandicaptenzorg.
Werkvelden gezondheidszorg: Ziekenhuis
Werken in het ziekenhuis wordt door werknemers vooral geprezen om dynamische werkplek, de verpleegtechnische handelingen en het grote verloop van patiënten. Dit zijn ook direct de belangrijkste redenen die verpleegkundigen noemen om juist niet in het ziekenhuis te werken. In het ziekenhuis kun je als verzorgende soms aan het werk op een verpleegafdeling. Je houdt je dan met name bezig met ADL zorg. Als verpleegkundige werk je op een verpleegafdeling en coördineer je de zorg van de aan jou toegewezen patiënten. Met een specialisatie kun je daarnaast bijvoorbeeld aan het werk gaan als verpleegkundig consulent op de polikliniek, waarbij je met name patiënten voorlicht. Er is vooralsnog weinig tot geen verschil in taken van de mbo en hbo verpleegkundige.
Werkvelden gezondheidszorg
Wanneer je twijfelt aan een sector of werkveld, schroom dan niet contact op te nemen met een instelling. Het wordt vrijwel altijd gewaardeerd dat je een dag of dienst meeloopt om te kijken of het voor je is.