De 3 leukste werkvelden voor verpleegkundigen

Als verpleegkundige heb je mazzel! Je kunt op veel verschillende werkvelden werken en er zijn plenty doorgroeimogelijkheden. De leukste werkvelden volgens enkele collega’s.

3. Gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg kun je als SPW-er of verzorgende, maar ook zeker als verpleegkundige aan het werk. Je kunt werkzaam zijn met cliënten met een verstandelijke beperking of een lichamelijke beperking. Je werklocatie is bijvoorbeeld een ‘begeleidend wonen’ woning, waarbij je meer begeleidend aan het werk bent. Maar je kunt ook werkzaam zijn op een woonlocatie, waar de cliënten lichamelijk beperkt kunnen zijn en ook verzorging nodig hebben. Verpleegtechnische handelingen die voorkomen zijn bijvoorbeeld een PEG-sonde verzorgen of verwisselen, bloedsuiker meten, catheteriseren of medicatie verstrekken.

Collega Jerney (32 jaar): “Ik werk sinds mijn stageperiode in de gehandicaptenzorg, nu al weer zo’n 15 jaar. Op mijn woongroep wonen cliënten van alle leeftijden met een verstandelijke beperking én een lichamelijke beperking. Wat ik met name mooi vindt aan dit werkveld is dat je je cliënten goed leert kennen en zij jou. Dat maakt dat ze je vertrouwen en zo zie je heel mooie, vaak kleine ontwikkelingen bij je cliënt.”

2. Thuiszorg

In de thuiszorg kom je bij de cliënt thuis, je bent er te gast. Dat is een groot verschil met de meeste andere werkvelden, waarbij de cliënt in jouw instelling komt. De cliënt is in zijn eigen thuissituatie en dat doet hem vaak goed. De thuiszorg is voor verpleegkundigen steeds interessanter, helemaal sinds de nieuwe wet er is die wijkverpleegkundigen (hbo verpleegkundige) veel meer verantwoordelijkheden hebben gekregen. Zij mogen naast de zorg verlenen, ook zorg aanvragen met een verpleegplan. Als mbo verpleegkundige voer je verpleegkundige zorg uit. Verpleegtechnische handelingen die voorkomen zijn er veel: catheteriseren, sonde verzorgen, stoma verzorgen, wond verzorgen, medicatie toedienen, injecteren etc.

Collega Mieke (54 jaar): “Na jarenlang in het ziekenhuis te hebben gewerkt, ben ik nu sinds 3 jaar over naar de thuiszorg. In mijn eigen wijk loop ik in een dienst een bepaalde route. Daarbij vind ik het het allerleukst dat ik bij de cliënt thuiskom. Ik ben dus eigenlijk te gast bij hen. Dat je in de thuiszorg bijna geen tijd hebt, hoor ik vaak. Dat herken ik echter niet.”

1. Ziekenhuis

In het ziekenhuis werk je als verpleegkundige als verpleegkundige op een verpleegafdeling of bijvoorbeeld op een polikliniek als consulent. Ook kun je je specialiseren en bijvoorbeeld dialyse verpleegkundige worden. Zoals je misschien wel begrijpt zijn er talloze doorgroei- en specialisatie mogelijkheden in het ziekenhuis. In het ziekenhuis zijn patiënten met een reden en vaak ook ziek. Qua verpleegtechnische handelingen kom je echt alles tegen.

Collega Wouter (26 jaar): “Ik liep stage in het ziekenhuis. Op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde. Dat vond ik eerst best pittig, want ik had nog geen ervaring in het ziekenhuis. Het is weleens hollen en regelmatig gebeuren er 10 dingen tegelijk. Als verpleegkundige ben je dan echt een spin in het web. Leuk aan het ziekenhuis vind ik dat ik dicht bij de actie zit. Je maakt soms heftige situaties mee met patiënten.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*