Klinisch redeneren oefenen

Alle verpleegkundigen (ook die in spé) hebben weleens gehoord van klinisch redeneren. Verpleegkunde studenten op het mbo en het hbo zijn er vaak een beetje huiverig voor, maar eigenlijk is klinisch redeneren oefenen super goed om je klinische blik te vergroten en je kennis tot uiting te laten komen. Kom maar op dus met dat klinisch redeneren!

Wat is klinisch redeneren?

Klinisch redeneren is niets anders dan het beredeneren wat je ziet en opmerkt in een situatie. Het helpt je om dingen te overzien en om dingen op een rijtje te krijgen in een soms lastige situatie. En op die manier kun je juiste interventies bedenken en begrijpen. Zie het dus niet als last, maar als lust voor je eigen kennis en kunnen.

Wat heb je nodig voor klinisch redeneren oefenen?

Niet iedereen kan zomaar klinisch redeneren. Er is een reden waarom je buurjongen die ICT studeert niet kan klinisch redeneren. Namelijk: basiskennis. Tijdens je opleiding krijg je les in onder andere anatomie, pathologie en medicatieleer. Wanneer je een situatie krijgt om te klinisch redeneren weet je daarom al veel. En wat je niet weet, zoek je op, want ook dát hoort bij klinisch redeneren.

Boeken die je kunnen helpen bij klinisch redeneren oefenen.

Waarschijnlijk moet je voor je opleiding verpleegkunde als boeken aanschaffen die je helpen bij het klinisch redeneren. Daarnaast kun je onderstaande boeken bestellen die je kunt gebruiken.


Online met klinisch redeneren oefenen

Online oefenen met klinisch redeneren kan natuurlijk ook. Het helpt je handigheid erin te krijgen. Op de website klinischredeneren.eu staan enkele handige casussen die je door kunt nemen. Je zult merken dat je enthousiast wordt en eigenlijk al best veel weet.

Gewoon doen!

Wat nu wel duidelijk moge zijn, je moet het gewoon doen! Klinisch redeneren leer je nu eenmaal door het te doen en door ervaring te krijgen. Ga dus zelf aan de slag met bijvoorbeeld de oefen casussen op Enurse, zoek zelf een leuke casus en ga met een boek aan de slag of vraag op je stage of je even kunt sparren met je begeleider.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*