Methoden en scores

Wachtlijsten in Nederlandse ziekenhuizen lopen steeds meer op, meldt RTLnieuws afgelopen week. De norm waarbij een patiënt maximaal vier weken
moet wachten om een specialist te zien, wordt in veel regio’s en bij veel specialismen ver overtroffen. De onderzoeksredactie van RTL onderzocht waar de wachtlijsten het langst zijn en wat hiervoor de oorzaken zijn. Een tekort aan verpleegkundigen blijkt een grote factor te zijn.

Geen nieuws

Oplopende wachttijden zijn niet nieuw in het land. In november kaartte minister Bruins (Medische Zorg en Sport) reeds het probleem aan in de Tweede Kamer. Hij besprak plannen om de wachtlijsten terug te dringen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is niet positief. Zij denken dat de wachttijden niet snel zullen dalen. De Vereniging deelt mee dat ‘mensen zullen moeten wennen aan langere wachttijden’. Er kan volgens hen dan wel actie worden ondernomen om de wachttijd in te perken, maar het daadwerkelijke resultaat zal nog op zich moeten laten wachten.

Drastische veranderingen

Er zijn grote veranderingen nodig om de wachtlijsten flink aan te pakken. De huidige maatregelen zijn dan niet voldoende, aldus hoogleraar gezondheidseconomie dr. Groot van de Universiteit Maastricht. Zo moet er meer overheidsgeld naar de zorg en moeten ziekenhuizen zelf zorgen voor meer personeel, met name verpleegkundigen. Daarnaast moeten zorgverzekeraars meer zorg inkopen bij ziekenhuizen met hoge wachtlijsten.

Zorgverzekeraars ziet niet direct een oplossing in meer budget. Simpelweg omdat er dan wel geld is, maar er is dan niet voldoende personeel te krijgen. Het NVZ voorspelt een toenemende zorgvraag, vooral van ouderen. Meer personeel opleiden én het behouden van personeel is daarbij belangrijk. Het NFU (Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra) meldt daarnaast dat zorgpersoneel niet alleen meer, maar ook anders opgeleid moet worden. Hoe dat er in de praktijk uit moet gaan zien is nog niet bekend.