De 5 mooiste boeken over verpleegkunde

Verpleegkundigen en verzorgden zijn niet alleen steengoed in het zorgen voor de medemens. Sommigen kunnen ook prachtig over het vak schrijven. Waargebeurde verhalen, gedichtenbundels, columns, ervaringsverhalen… Noteer onderstaande boeken (over verpleegkunde) alvast voor je verlanglijstje voor de feestdagen of, als je niet kunt wachten, schaf ze direct aan! Hier komen de boekentips.

5. Ach moedertje

‘Ach moedertje’ is het tweede boek over de zorg van zijn moeder (‘Ma’) van Hugo Borst. In zijn boeken omschrijft hij zijn leven als mantelzorger van zijn dementerende moeder. Hugo Borst, sportjournalist van origine, heeft zorgpersoneel vaak publiekelijk gecomplimenteerd. De boeken lezen heerlijk weg, zijn soms erg verdrietig, maar vooral liefdevol geschreven. Voor zijn moeder én voor zorgpersoneel in het algemeen.
Auteur: Hugo Borst
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
Vorm: paperback en e-book

4. Pogingen iets van het leven te maken

Hendrik Groen, een heer op leeftijd, woont in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Het verhaal is niet waargebeurd, maar de charmante Hendrik neemt je in zijn dagboek mee in het reilen en zeilen van het huis, inclusief contacten met zorgprofessionals. Het boek is grappig en soms wel érg henkenbaar. Niet voor niets is het boek vorig jaar uitgekomen als televisie serie en heeft het onder andere de NS Publieksprijs gewonnen. Het tweede deel van Hendrik’s dagboek ‘Zolang er leven is’, is minstens zo grappig.
Auteur: Hendrik Groen
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
Vorm: paperback en e-book

3. Hersenschimmen

Dit boek, geschreven in 1984 door J. Bernlef, is onderhand een klassieker geworden. Het boek volgt Maarten, een 71 jarige man die aan dementie lijdt. Maarten verliest langzaam maar zeker de grip op de werkelijkheid: herinnert zich dingen niet meer, herkent mensen om hem heen steeds minder. Het is ontzettend knap dat de schrijver je laat voelen hoe het moet zijn om dementie te hebben. Inclusief onvermijdelijk tragische einde… Dit boek laat een ongelooflijke indruk achter.
Auteur: J. Bernlef
Taal: Nederlands
Jaar: 1984
Vorm: paperback en e-book

2. Het laatste couplet

In dit boek, geschreven door longarts Sander de Hosson, neemt een arts je mee in een wereld vol dilemma’s. Hij vertelt over zijn gedachten bij het behandelen van doodzieke patiënten. Sander’s boek is geliefd door zijn manier van schrijven, het is ontzettend invoelbaar.
Auteur: Sander de Hosson
Taal: Nederlands
Jaar: 2016
Vorm: paperback en e-book

1. Tommie in de zorg

Wie kent Tommie niet? Hij was de afgelopen tijd geregeld in het nieuws. Staat hij niet op de barricade voor betere werkomstandigheden voor hem en zijn collega-zorgprofessionals, dan schrijft hij een ervaringsverhaal voor zijn blog. Tommie schrijft in zijn boek over zijn ervaringen in de zorg. Pakkende, soms emotionele, korte verhalen die je heerlijk wegleest, zoals de lovende recensies verklappen.
Auteur: Tommie Niessen.
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
Vorm: paperback en e-book

Links via Bol.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*