Tips bij klinisch redeneren

Of je nu student verpleegkunde bent of al jaren in het vak zit, iedereen heeft wel wat klinisch redeneren (van Marc Bakker) gehoord. Het is dé term van de afgelopen jaren voor verpleegkundigen en dat is niet voor niets. Een hot item dus. In dit artikel krijg je handige tips die je in de praktijk kunt gebruik om het klinisch bereneden te oefenen.

Wat is klinisch redeneren?

Tijdens je werk ben je continue aan het monitoren. Wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt doe je dat misschien heel bewust en ga je er soms ook even voor zitten. Wanneer je al wat langer verpleegkundige bent, heb je je ‘klinische blik’ waarschijnlijk al aardig ontwikkeld. Klinisch redeneren is het monitoren en beredeneren, of argumenteren, waarom je doet wat je doet bij je patiënt. Dat klinkt heel logisch en eigenlijk is dat het ook, want alle verpleegkundigen doen dit al tijdens hun vak. Marc Bakker, ook verpleegkundige, heeft de klinisch redeneren methode uitgewerkt en ze in 6 handige stappen gegoten.

Waarom moet ik voor school klinisch redeneren?

Omdat je wanneer je afgestudeerd bent hier vaak minder tijd voor hebt. Dus pak die kans tijdens je opleiding om een patiënten of cliënten casus eens goed tot de bodem uit te zoeken. Wat is er aan de hand met de patiënt? Heeft hij iets in de voorgeschiedenis dat ermee te maken kan hebben? Gebruikt hij misschien medicatie dat ermee te maken heeft? Wat is de beste stap die ik nu kan nemen? En wat kunnen daar de gevolgen dan van zijn en welke actie neem ik dan? Zoals je hoort. In je dagelijkse werkdag zul je daar straks geen tijd voor hebben. Gelukkig ontwikkel je je klinische blik, zodat je steeds meer kennis vergaart en het klinisch redeneren steeds makkelijker zal gaan!

Klinisch redeneren duurt zo lang! Enkele tips.

Dat hoeft helemaal niet. Oké, soms moet je voor een opdracht inderdaad een casus uitgebreid uitwerken. Daar leer je écht veel van. Maar je kunt tijdens je stage of je werk ook soms even kort klinisch redeneren. In je eentje (“wat zie ik nu eigenlijk? Wat zal mijn actie voor gevolgen hebben?”) of met een collega. Lekker even sparren. Wellicht komt je collega met een heel verfrissende visie!

Ik wil graag tips om te oefenen met klinisch redeneren.

Dat kan. Op onze pagina over klinisch redeneren. Daar vind je voorbeeld casussen waarmee je eens kan oefenen. Handig!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*