10 Procent meer loon voor medewerkers Gehandicaptenzorg met nieuwe CAO

Werkgevers en vakbonden in de gehandicaptenzorg hebben een akkoord bereikt over het openbreken en verlengen van de cao. Dit akkoord zal de ongeveer 200.000 medewerkers ten goede komen. Het nieuws werd bekendgemaakt door de bonden NU’91, FNV en CNV, evenals de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Loonsverhoging van 10 procent

Een belangrijk aspect van de nieuwe cao is de loonsverhoging. De medewerkers kunnen de komende twee jaar een extra 10 procent loonsverhoging verwachten, bovenop de reeds afgesproken 3,2 procent uit de huidige cao. Deze verhoging komt boven op de loonsverhoging die eerder werd vastgesteld voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg.

Reiskostenvergoeding verdubbeld en betere roosters

Naast de loonsverhoging zijn er nog andere voordelen voor de werknemers. Zo wordt de minimale reiskostenvergoeding verdubbeld van 8 naar 16 eurocent per kilometer. Daarnaast zullen vaste medewerkers voortaan voorrang krijgen bij inroostering. Deze maatregel is bedoeld om de werkdruk te verlagen, omdat zzp’ers momenteel de eerste keus hebben en vaste medewerkers vaak met de zwaardere diensten belast worden, zoals aangegeven door de bonden.

Het akkoord omvat ook enkele andere verbeteringen. Zo zal de onregelmatigheidstoeslag worden verhoogd en zal er een protocol worden opgesteld om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. Dit protocol zal de rechten van werknemers juridisch vastleggen en hen beschermen tegen agressie, intimidatie, discriminatie en pesten, aldus Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91.

Eerdere onderhandelingen liepen op niets uit

Het onderhandelingsproces was niet zonder uitdagingen. Vorige maand liepen de onderhandelingen nog vast, wat leidde tot acties van het personeel. Echter, vanwege de gemaakte afspraken zijn deze acties voorlopig opgeschort, aldus de bonden.

De overeenkomst wordt verlengd met elf maanden tot en met 31 december 2024. De vakbonden zullen de komende weken het akkoord voorleggen aan hun leden voor goedkeuring.

Dit akkoord markeert een belangrijke stap voorwaarts in het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en het verminderen van de werkdruk voor medewerkers in de gehandicaptenzorg. Met de loonsverhoging en de maatregelen tegen werkdruk hopen de betrokken partijen de sector aantrekkelijker te maken en het welzijn van de zorgprofessionals te bevorderen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*