Als verpleegkundige kom je veel verschillende ziektebeelden en diagnoses tegen. Wanneer je een tijd lang niet in een bepaald werkveld of met patiëntengroepen hebt gewerkt, is het soms weer even graven in je geheugen. Sommige veelvoorkomende ziektebeelden vind je hier kort omschreven.
Diabetes Mellitus
Diabetes Mellitus, in de volksmond ook wel bekend als suikerziekte. Al wordt die term amper nog gebruikt door de jongere generaties. Diabetes Mellitus (DM) kent verschillende typen, maar de twee meest bekende zijn wel diabetes mellitus type 1 (volledig insuline afhankelijk) en diabetes mellitus type 2 (nog een gedeeltelijke insulineaanmaak).
Diabetes Mellitus type 1 (DM1)
Kenmerkt zich doordat de patiënt áltijd insuline injecties moet gebruiken. De alvleesklier (pancreas) maakt geen insuline meer aan en is ook niet te stimuleren om dat te gaan doen. Diabetes Mellitus type 1 is een auto-immuunziekte. De ziekte start dan ook acuut. Symptomen waarmee deze patiënten vaak hun diagnose krijgen zijn een periode van veel afvallen in lichaamsgewicht, ontzettend veel dorst en veel moeten plassen, soms wel meer dan 3 liter op een dag. Bij het controleren van de bloedsuikerspiegel zal deze waarde fors verhoogd zijn. Er is dus sprake van een hyperglykemie. De diagnose kan zo gesteld worden. Personen die DM1 krijgen zijn vaak nog jong (<50 jaar).
Diabetes Mellitus type 2 (DM2)
Is voornamelijk een welvaartsziekte. Het vooroordeel dat te zware mensen die veel eten vaak diabetes hebben is dan ook zeker niet onwaar. Bij het eten en drinken maakt de pancreas onder andere het hormoon insuline aan. Wanneer dit veel en zonder pauzes gebeurt, moet de pancreas steeds doorwerken. De pancreas (alvleesklier) is steeds slechter in staat om continue en veel insuline aan te maken, zodat deze als het ware uitgeput raakt. DM2 begint sluimerend en is dus niet zoals DM1 acuut. DM2 patiënten beginnen meestal met leefstijl aanpassingen en eventueel een tablet (bijvoorbeeld metformine of gliclazide). Wanneer dat niet meer afdoende werkt, wordt daar insuline aan toegevoegd.
Artrose
De meestvoorkomende aandoening in Nederland is artrose: gewrichtsslijtage. De naam doet al vermoeden dat met name oudere personen de aandoening hebben. Echter, de ziekte zelf is geen ouderdomskwaal, aangezien artrose ook kan ontstaan op jongere leeftijd. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen en het gewricht achteruit. Doordat het zachter wordt, vormen zich onnatuurlijke knobbels, die de mobiliteit van het gewricht verminderen. Wanneer er bijvoorbeeld een zenuw of een spier geraakt wordt, kan artrose zeker ook pijnlijk zijn. Wanneer gewrichtsontstekingen ontstaan, spreken we van artritis.
COPD
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een progressieve longziekte waarbij de longen steeds meer beschadigd raken. Het proces in onomkeerbaar en de ziekte kent 4 fasen. De verzamelnaam COPD omvat de aandoeningen longemfyseem (vermindering van longblaasjes) en chronische bronchitis (continue ontsteking aan longtakjes). Symptomen zijn benauwdheid, vermoeidheid, hoesten en kortademigheid. Sommige patiënten met COPD worden regelmatig opgenomen in het ziekenhuis met een zogenaamde ‘exacerbatie’, een longaanval. Dat is een plotselinge verergering van de klachten waarbij de patiënt soms opgenomen moet worden.
Hartfalen
Bij hartfalen werkt het hart niet hoe het eigenlijk zou moeten doen. Het hart heeft als functie om het bloed in de bloedvaten het gehele lichaam rond te pompen. Dat is een hele klus. Bij hartfalen lukt het hart het niet meer om het bloed goed rond te pompen. Klachten die patiënten ervaren zijn vermoeidheid, vocht vasthouden (oedeem in enkels/voeten) of kortademigheid. Hartfalen kent vier fases en is onomkeerbaar. Hartfalen kan bestaan uit óf het hart kan niet krachtig genoeg samenknijpen om het bloed rond te krijgen, óf het hart kan minder goed gevuld worden met bloed zodat er een minder volume aan bloed rondgepompt wordt.
Veelvoorkomende ziektebeelden oefenen
Tijdens je opleiding of wanneer je op een nieuwe werkplek of stage begint, kan het slim zijn om nog eens te oefenen met verdieping. Je verdiepen in de bovenstaande veelvoorkomende ziektebeelden en aandoeningen kan een goede start zijn.