Medische voor- en achterzetsels

Wanneer je nieuw bent in de zorg, er even tussenuit bent geweest of gewoon weer even je kennis op moet frissen, zijn al die medische termen soms best lastig. Gelukkig komen medische termen vaak terug, met name de zogenaamde Medische voor- en achterzetsels. Wanneer je de basis weet kun je een heleboel aandoeningen, onderzoeken of anatomie zelf al ontcijferen. We hebben een paar bekenden voor je op een rijtje gezet.

– itis

Je kent misschien wel het achterzetsel ‘-itis’. Dat betekent ontsteking. Zo kun je bijvoorbeeld al snel raden dat pancreatitis de medische naam is voor pancreas ontsteking, oftewel ontsteking van de alvleesklier. Een ander voorbeeld is colitis. Dat bestaat uit de delen colon = dikke darm en itis = ontsteking. Dikke darm ontsteking dus.

– ectomie

Een ander medisch achterzetsel is ‘-ectomie’. Dat is de medische term voor ‘operatief verwijderen of uitsnijden’. Zo kun je bijvoorbeeld ‘mammectomie’. Dat betekent ‘borstverwijdering’. Of ‘thyreoidectomie’ oftewel schildklierverwijdering.

Hypo – en Hyper –

Deze is misschien gemakkelijker. Hypo en hyper staat voor te weinig (hypo) en te veel/te hoog (hyper). Veel mensen herkennen deze termen wel gelinkt aan diabetes mellitus. Iemand die te laag in de bloedsuiker zit ervaart ‘een hypo’. Een te hoge bloedsuiker staat dan uiteraard voor een hyper. Maar er bestaan meer hypo’s en hyper’s. Een voorbeeld is hyponatriemie. Een aandoening waarbij een persoon te weinig Natrium in het bloed heeft. Een diagnose die, als het niet tijdig wordt behandeld, vervelende gevolgen kan hebben. Een behandeling bestaat uit het toedienen van Natrium.

Bovenstaande lijst met medische voor- en achterzetsels kan nog veel meer worden uitgebreid. Tijdens de opleiding en op de werkvloer wordt hier aandacht aan besteed.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*