Verward in de thuissituatie. Hoe ga je daarmee om?

Verpleegkundigen in de thuiszorg komen geregeld bij cliënten die verward zijn. De cliënten kunnen lijden aan dementie, een delier hebben of er kan een ander psychiatrisch probleem zich voordoen. Hoe ga je daar het best mee om?

Kennis

Zorg dat je kennis hebt over psychiatrische stoornissen, dementie en een delier. Wanneer je hier meer over weet kun je je beter verplaatsen in de gedachten van de cliënt en kun je hem of haar beter benaderen en begeleiden.

Structuur

Wanneer het even kan, zorg er dan voor dat de cliënt dezelfde gezichten ziet. Wanneer je verward bent, kun je daar nog meer last van krijgen door veel verschillende personen in je buurt. Probeer tevens een vaste tijdsstructuur te bieden. Kom telkens op hetzelfde tijdstip bij de cliënt langs.

Medicatiegebruik

Ken je de medicatie die de cliënt neemt? Dit kan namelijk te maken hebben met het verwarde gedrag. Een diabetes patiënt kan namelijk verward worden bij het niet op tijd toedienen van insuline óf juist teveel toedienen van insuline.

Sociale kaart

Hoe ziet de sociale kaart van je cliënt er uit? Gebruik die contacten en vraag hulp aan instanties, zoals ggz-medewerkers, het (sociale) wijkteam, een psychiater, de huisarts of eventueel de politie.

Het is lastig en niet iedere verpleegkundige voelt zich veilig bij een verwarde persoon. Weet dat je niet alleen staat en dat je bij twijfel hulp in kan schakelen..

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*