Omeprazol: wanneer en hoe te gebruiken?

Hoog in de top 10 van de meest gebruikte medicijnen in Nederland staat het medicijn Omeprazol. Mensen gebruiken het thuis op eigen inzicht en 80% van je patiënten heeft het voorgeschreven gekregen door de arts. Jaarlijks gebruiken ruim 2 miljoen mensen in Nederland Omeprazol. Het medicament is ook wel bekend onder de naam Losec.

Wat doet omeprazol?

Omprazol

Omeprazol, dat eind jaren 80 van de vorige eeuw in de markt kwam, behoort tot de groep protonpompremmers. De meeste mensen laten het echter onder de  groep ‘maagbeschermers’ vallen. Maar hoe beschermt omeprazol die maag dan? Dat doet het door de aanmaak van zuur in de maag te remmen. Dat effect wil je soms bereiken in bijvoorbeeld het geval van reflux, misselijkheid of een maagzweer. Een normale dosering is één of twee keer per dag 20 of 40 mg.

Wanneer gebruik je omeprazol?

Artsen schrijven omeprazol onder andere voor bij oesophagus reflux (reflux vanuit de slokdarm), een verhoogd risico op maagbloedingen bij het gebruik van NSAID’s (dislofenac of ibuprofen) of andere medicatie. Maar ook wordt het voorgeschreven bij gebruik van prednison of in het geval van een maagzweer of brandend maagzuur.

Tips voor de verpleegkundige

Laat de patiënt de tablet of capsule zo mogelijk in zijn geheel doorslikken. Als dat echt niet gaat, mag de tablet opgelost worden. De capsule mag dan opengemaakt worden en de bolletjes die erin zitten mogen met wat water, yoghurt of sapje ingenomen worden.

Gebruikt je patiënt gedurende langere tijd een NSAID? En is nog geen omeprazol of andere maagbeschermer voorgeschreven? Overleg dan met de arts om dat wel te doen. Door de werking van de NSAID wordt het maagslijmvlies namelijk dunner en daardoor gevoeliger voor maagzuur. Een maagbloeding kan zo makkelijker ontstaan.

Bij het klinisch redeneren van een casus komt ook dit medicijn vaak voor.

Bronnen: NtvG, Farmacotherapeutisch kompas.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*