Welke werkvelden zijn er in de gezondheidszorg?

Van het ziekenhuis naar de GGD en van de gehandicaptenzorg naar de huisartsenpraktijk. De sector zorg en welzijn is een brede sector. Er zijn functies op allerlei niveaus en als verpleegkundige of verzorgende kun je aan de slag in verschillende werkvelden. Er staan er hier een aantal opgesomd. Er zijn natuurlijk nog veel meer werkvelden.

Eerstelijnszorg

Eerstelijnszorg is ook wel bekend als de huisartszorg. De huisartsenpraktijk is laagdrempelige zorg waar de burger zelf en zonder verwijzing naar toe kan gaan. De eerstelijnszorg is een belangrijke schakel in de gezondheidszorg; zij draagt bijvoorbeeld bij aan begeleiding bij chronische aandoeningen, zwangerschap en psychische gezondheid. Als verpleegkundige kun je hier bijvoorbeeld werken als praktijkondersteuner (met een post-hbo opleiding POH). Je organiseert dan voornamelijk de zorg voor chronisch zieke patiënten, bijvoorbeeld met Diabetes Mellitus, hartfalen of COPD.

Thuiszorg

In de thuiszorg kom je als verpleegkundige of verzorgende bij je patiënten thuis. Dat vinden werknemers in de thuiszorg ook vaak een voordeel van dit werkveld. Je verzorgt en verpleegt de patiënt in zijn eigen thuissituatie. Je houdt je bezig met ADL en bijvoorbeeld met het aan- en uittrekken van steunkousen, maar soms komen het toedienen van injecties of andere verpleegtechnische handelingen ook voor. In de thuiszorg kun je als wijkverpleegkundige werken met je hbo-v diploma of als verpleegkundige in de wijk met een mbo-v diploma.

GGD

Wie aan de GGD denkt, denkt vaak aan vaccinaties. Het GGD houdt zich daar inderdaad veel mee bezig (jeugd- of reizigersvaccinaties). Daarnaast heeft de Gemeentelijke Gezondheidsdienst, waar GGD voor staat en er 30 van zijn in Nederland, de taak om de gezondheid van de bewoners van hun gemeente te bevorderen en bewaken. Denk daarbij aan bestrijding bij SOA’s en rampenbestrijding. Werken bij een GGD betekent vaak dat je regelmatige uren werkt. Als verpleegkundige heb je vaak een voorlichtende functie. Er is geen extra opleiding vereist naast je verpleegkundige diploma.

Gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg zelf is er een groot verschil in werkzaamheden. Dat ligt met name aan de cliënten die je verzorgt. Je functie kan bestaan uit verzorging en soms zelfs verpleging (sondes komen bijvoorbeeld regelmatig voor) bij cliënten met een laag-niveau. Bij een andere cliëntengroep, die zichzelf bijvoorbeeld qua ADL best redt, bestaan je taken met name uit het begeleiden van de cliënt (bijvoorbeeld bij autisme of downsyndroom). Denk bij de cliëntengroep aan cliënten met een geestelijke of lichamelijke beperking, of een combinatie hiervan. Als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg heb je geen extra opleiding vereist naast je diploma verpleegkunde.Ziekenhuis

Het ziekenhuis kent iedereen. Werken in het ziekenhuis wordt door werknemers vooral geprezen om dynamische werkplek, de verpleegtechnische handelingen en het grote verloop van patiënten. Dit zijn ook direct de belangrijkste redenen die verpleegkundigen noemen om juist niet in het ziekenhuis te werken. In het ziekenhuis kun je als verzorgende soms aan het werk op een verpleegafdeling. Je houdt je dan met name bezig met ADL zorg. Als verpleegkundige werk je op een verpleegafdeling en coördineer je de zorg van de aan jou toegewezen patiënten. Met een specialisatie kun je daarnaast bijvoorbeeld aan het werk gaan als verpleegkundig consulent op de polikliniek, waarbij je met name patiënten voorlicht.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*