‘Column’: Een warme omhelzing: werken met Alzheimer in de ouderenzorg

In de ouderenzorg dagen de dagen en nachten elkaar voortdurend uit. Als verpleegkundige omring ik mezelf met levens die rijk zijn aan herinneringen en ervaringen, maar soms schittert er een moment dat bijzonder helder is.

Het was een sombere dinsdagmiddag, de regen trommelde zachtjes op het raam van kamer 205. Daar lag meneer Jacobs, een vriendelijke man met een grijze baard en ogen die ooit straalden van levenslust. Nu werden die ogen zwaar getroffen door de mist van Alzheimer.

Meneer Jacobs was normaal gesproken stil en terughoudend, maar deze dag was anders. Terwijl ik naast zijn bed zat en zachtjes zijn hand vasthield, begon hij te praten. Woorden stroomden uit zijn mond als een lang onderdrukte rivier van verhalen.

alzheimer palliatieve zorg

Hij vertelde me over zijn jeugd, over de zomers die hij doorbracht aan het meer, de avonturen met zijn broers en zussen. Hij sprak over zijn liefde voor muziek, zijn favoriete liedjes, en hoe hij ooit gitaar had gespeeld voor zijn kinderen. Zijn stem was broos, maar vol passie terwijl hij zijn herinneringen deelde.

Die dag voelde ik me als een toeschouwer van een privévoorstelling van zijn leven. Ondanks de mist van de ziekte, was meneer Jacobs terug in de tijd, levendig en vol verhalen.

Terwijl ik luisterde, besefte ik de kracht van de ouderenzorg. Het gaat verder dan lichamelijke zorg; het gaat over het koesteren van de mens achter de ziekte. Het gaat over het creëren van momenten waarop hun ware zelf weer even kan schijnen, hoe kortstondig ook.

Na zijn verhalen viel meneer Jacobs in slaap, teruggekeerd naar de wereld van vandaag. Ik verliet zijn kamer met een hart vervuld van dankbaarheid voor het lichtpuntje dat die dag in de ouderenzorg had geschenen.

In de ouderenzorg begrijpen we de waarde van deze momenten. We beseffen dat zelfs te midden van verdriet en verwarring, er nog steeds ruimte is voor heldere momenten van verbinding en herinnering. Als verpleegkundigen en verzorgenden zijn we bevoorrecht om deel uit te maken van deze kostbare hoofdstukken in het levensverhaal van onze bewoners.

  • Sandra, 48 jaar, werkzaam als verpleegkundige in de ouderenzorg

Alzheimer Nederland link

1 Trackback / Pingback

  1. Werkveld voor verpleegkundigen in de gezondheidszorg - Enurse.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*