Wanneer je in een bepaald werkveld in de zorg bent opgeleid, dan weet je soms niet beter dan dat dát de zorg is. Maar de zorg in Nederland is (gelukkig) nog veel groter! En dan is het goed en leuk om te weten dat de verschillende werkvelden van de verpleegkundige en verzorgende nog zoveel meer te bieden hebben!
Tekort aan verpleegkundigen
Juist nu, nu er een nijpend te kort is aan verpleegkundigen. Zorginstellingen hebben soms wel 30 vacatures openstaan. Er wordt soms een bonus gegeven wanneer een verpleegkundige bij hen komt werken. Daarnaast zijn er steeds minder stageplaatsen beschikbaar, waardoor het tekort nog verder oploopt. Al die factoren maken dat de verpleegkundige een gewild ‘object’ is. Maak daar gebruik van en kijk eens rond in een andere richting, dan het werkveld waarin jij je bevindt.
In welk werkveld kun je terecht als verpleegkundige
In de zorg zijn er zo gezegd veel verschillende werkvelden, die je allemaal iets anders kunnen bieden. Welk werkveld spreekt jou het meest aan?
Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
Je werkt in een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg. Problemen die patiënten hier hebben zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld levensomstandigheden of persoonlijke ontwikkeling. Ook kom je hier cliënten tegen met verslavingen. Je komt te werken met patiënten uit allerlei leeftijdscategorieën. Werken in de GGZ betekent dat situaties soms onverwacht en spannend kunnen worden, waarbij mensen zichzelf of anderen leed aandoen. Werktijden: dag-, avond en nachtdiensten. Tevens 24 uurs- en oproepdiensten.
Gehandicaptenzorg
In de gehandicaptenzorg werken, betekent dat je cliënten met hun beperkingen toch een zo prettig mogelijk bestaan kunt laten leiden en/of hen zoveel mogelijk begeleidt bij het zelfstandig zijn. Beperkingen kunnen zijn: lichamelijke beperking, zintuiglijke beperking (blindheid, doofheid), verstandelijke beperking, meervoudige beperkingen. Je kunt werken als zorgmedewerker, maar ook meer begeleidend werken. Binnen de muren van een instelling, maar ook bij cliënten thuis of op een dagbesteding.
GGD
De GGD is verantwoordelijk voor het bewaken en bevorderen van de gezondheid van de inwoners van die gemeente. Taken die daarbij horen zijn onder andere: jeugdgezondheidszorg (vaccineren en voorlichten), geslachtsziekten bestrijding, infectieziekten bestrijding, rampenbestrijding, epidemiologie etc. Het werk van de GGD is op de gehele bevolkingsgroep gericht, maar in de praktijk met name op risicogroepen zoals reizigers, verslaafden, dak- en thuislozen, jongeren en asielzoekers. Binnen de GGD werk je voornamelijk op kantoortijden. Als verpleegkundige werk je soms ook bereikbaarheidsdiensten.
Ouderenzorg
In de ouderenzorg zijn verschillende werkplekken beschikbaar. Je kunt werkzaam zijn in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of in de thuiszorg. Daarbij draai je in dit werkveld dag-, avond- en nachtdiensten. De zorg wordt 24 uur per dag geboden.
Overheid/bedrijfsleven
Voor de overheid kun je als verpleegkundige werkzaam zijn in bijvoorbeeld het onderwijs. In het bedrijfsleven moet je denken aan een baan bij een zorgverzekeraar of een farmaceutisch bedrijf of arbo-dienst. Dat zijn niet persé werkplekken waar je direct contact hebt met personen die zorg nodig hebben. Functies zijn ook regelmatig administratief. Werktijden bij de overheid of in het bedrijfsleven zijn meestal van 9 tot 5, kantoortijden.
Sociaal werk
In het werkveld van het sociale werk ben je vooral begeleider. Je coacht mensen bij het oplossen van hun problemen. Je kunt bijvoorbeeld jongeren helpen hun leven weer op te pakken of hun tijd zinvol te laten besteden. Je komt te werken in onder andere een buurtcentrum of maatschappelijke opvang voor verslaafden.
Eerstelijnszorg
De eerstelijnszorg is een zorgverlener waar de patiënt zonder verwijzing heen kan gaan; huisarts, tandarts, psycholoog. Je komt dan als verpleegkundige te werken bij bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk, bij een apotheek of ‘in de wijk’. Werktijden zijn vaak kantoortijden, maar kunnen ook alle uren van de dag beslaan.
Revalidatiezorg
Je werkt in een revalidatiecentrum en verzorgt, verpleegt, maar begeleid vooral patiënten die gaan revalideren. Het werk richt zich met name op het zoveel mogelijk zoeken naar oplossingen. Ook het stimuleren van de patiënt en het zo goed mogelijk terug komen op het oude niveau is een belangrijke taak. Je komt hier patiënten van allerlei leeftijden tegen die bijvoorbeeld een ernstig ongeluk hebben gehad, mensen die een lichaamsdeel geamputeerd moeten hebben of een hersenbloeding hebben gehad.
Thuiszorg
Werken in de thuiszorg betekent dat je bij de mensen thuis komt. Je biedt hulp bij verzorgende of verpleegkundige verzorging, bij mensen die dat niet meer zelf kunnen. Van de thuiszorg wordt meer en meer gebruik gemaakt, omdat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Je werkt bij een thuiszorg organisatie en kan alle uren van de dag werken. Diensten kunnen soms gebroken zijn; je werkt dan bijvoorbeeld op 1 dag een aantal uur in de ochtend en dan in de middag weer.
Ziekenhuizen
Het ziekenhuis biedt tweedelijnszorg en de patiënten zijn dus doorverwezen door een eerstelijns zorgverlener die de patiënt niet genoeg kan helpen. Deze specialistische zorg wordt verleend in een ziekenhuis (verpleegafdeling, polikliniek of spoedeisende hulp). Het tempo van werken ligt hoog en is soms hoog-complex. Werktijden zijn de gehele dag, zorg wordt 24 uur per dag geboden.
Bron: V&VN