Om als verpleegkundige de methode van het klinisch redeneren, ontwikkeld in Nederland door Marc Bakker, onder de knie te krijgen is het belangrijk om te oefenen met een casus. Op Enurse kun je verschillende casuïstieken bekijken die je een eind op weg helpen. De casussen gaan over verschillende werkvelden zoals het ziekenhuis of de thuiszorg.

Klinisch redeneren doe je tijdens je opleiding en met name tijdens het werk volop. Eigenlijk bevindt je je elke dag wel in een interessante casus om te oefenen. Of je nu een wond verzorgt en beoordeelt of je patiënt waarbij je een niet pluis gevoel hebt bespreekt met je collega: je bent aan het klinisch redeneren.

Om dat gestructureerd en juist te doen is het belangrijk om volgens de welbekende 6 stappen te werken. Lees mee met de casussen op Enurse of oefen aan de hand van onderstaande boeken.

Wil je oefenen met een echte casus? Bekijk hier de casussen. Je kunt op Enurse oefenen met echte casuïstieken uit de praktijk. We hebben een casus over een oudere patiënt in het ziekenhuis, pijn in de nachtdienst, een casus over een patiënt die is gevallen, een casus over iemand die niet lekker is geworden in de thuiszorg of wijkverpleging situatie, een casus over de diagnose rectaal bloedverlies en een casus over een cliënt met diarree.