CanMEDS rollen als kader voor verpleegkundige

Verpleegkundigen krijgen anno 2022 steeds meer te maken met de CanMEDS rollen. Er wordt vaak gevraagd om de competenties waaraan zij voldoen te koppelen aan deze rollen. Op die manier worden alle aspecten van het beroep duidelijk gekaderd en omschreven. Dat is belangrijk, aangezien het werk van de verpleegkundige steeds meer van de professional vraagt. Niet alleen de patiënten zijn mondiger geworden. Ook andere zorgverleners (samenwerkingspartners) betrekken de verpleegkundige steeds meer bij het totaalbeeld van de patiënt. Dat vergt extra kennis, kunde en professionaliteit. En dat kan omschreven worden aan de hand van de CanMEDS rollen.

Oefenen met CanMEDS rollen

Om verpleegkundigen daar zo goed mogelijk op voor te bereiden, wordt tijdens de opleiding reeds aandacht geschonken aan de CanMEDS. Tijdens de hbo en mbo verpleegkunde opleiding wordt van de leerling verwacht dat hij/zij reflecteert volgens deze beroepsrollen. Tip: maak daar ook gebruik van tijdens de eindprofilering en bij het reflecteren in bijvoorbeeld je verslagen.

Wat zijn CanMEDS rollen?

CanMEDS rollen zijn 7 verschillende rollen die overeen komen met de competenties waaraan de zorgprofessional zou moeten voldoen. De term staat voor Canadian Medical Education Directions for Specialists. Het is afkomstig uit de geneeskunde opleiding. De huidige rollen zijn: zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner, reflectieve EBP professional, gezondheidsbevorderaar, organisator, professional en kwaliteitsbevorderaar.

Enurse heeft een artikel gewijd aan deze zeven CanMEDS rollen. Lees hier het volledige artikel. Ook beroepsvereniging V&VN (verpleegkundigen en verzorgenden) maakt in het kwaliteitsregister gebruik van de competentiegerichte rollen. Hierbij houd je je persoonlijke portfolio bij.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*