Site icoon Enurse.nl

Het verschil tussen een wijkverpleegkundige en een verpleegkundige in de wijk uitgelegd

wijkverpleegkundige

In de zorg worden vaak de termen wijkverpleegkundige en verpleegkundige in de wijk gebruikt. Wist je dat deze twee beroepen van elkaar verschillen? In dit artikel leggen we in begrijpelijke taal uit wat het verschil is tussen beide rollen, hoe de opleidingen eruitzien, wat de taken zijn, en wat je kunt verdienen. Ook beantwoorden we nog wat andere veelgestelde vragen!

Wat is een wijkverpleegkundige?

Een wijkverpleegkundige is een verpleegkundige die meestal een HBO-opleiding heeft gedaan. Deze verpleegkundige is verantwoordelijk voor het regelen en plannen van zorg voor mensen die thuis wonen en zorg nodig hebben. Dit werk vraagt veel kennis en vaardigheden, want de wijkverpleegkundige bepaalt welk type zorg iemand nodig heeft en maakt daar een plan voor. Daarnaast werkt zij vaak ook mee in de dagelijkse zorg van de cliënten.

Opleiding
Om wijkverpleegkundige te worden, moet je de HBO-Verpleegkunde opleiding afronden. Vaak volgt een wijkverpleegkundige daarna nog wat extra trainingen om goed zorgplannen te kunnen maken en om te leren hoe je een zorgteam aanstuurt.

Taken van de wijkverpleegkundige

Wat is een verpleegkundige in de wijk?

Een verpleegkundige in de wijk werkt ook in de thuiszorg, maar voert vooral de praktische zorgtaken uit, zoals het helpen bij het wassen, het verzorgen van wonden en het geven van medicijnen. Meestal heeft een verpleegkundige in de wijk een MBO-Verpleegkunde diploma.

Opleiding
De opleiding tot verpleegkundige in de wijk kun je doen op het MBO. Als je daarna in de thuiszorg gaat werken, krijg je vaak nog trainingen om bepaalde handelingen goed te leren uitvoeren.

Taken van de verpleegkundige in de wijk

Wat is het verschil tussen een wijkverpleegkundige en een verpleegkundige in de wijk?

Het verschil tussen deze twee beroepen zit vooral in de taken en verantwoordelijkheden. Een wijkverpleegkundige maakt zorgplannen en beslist wat voor zorg er nodig is, meestal naast de zorg. De verpleegkundige in de wijk voert deze zorg uit en meldt het als er iets verandert in de situatie van de cliënt.

Wat is het salaris van een wijkverpleegkundige?

Beide zorgmedewerkers werken meestal in de thuiszorg en vallen daardoor in het CAO VVT (Verpleeg- Verzorgingshuizen, Thuiszorg).

Het verschil tussen een wijkverpleegkundige en een verpleegkundige in de wijk zit dus in de verantwoordelijkheden, opleiding en het soort werk dat ze doen.

Mobiele versie afsluiten