CAO akkoord voor Ziekenhuizen: meer salaris en minder werkdruk

De onderhandelaars van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de zorgvakbonden zijn maandag eerder dan verwacht tot een nieuw onderhandelingsresultaat voor de nieuwe Cao Ziekenhuizen gekomen. Het akkoord biedt meer loonsverhoging, meer zeggenschap over dienstroosters en een verbeterde reiskostenvergoeding. De nieuwe cao gaat in per 1 februari 2023 en heeft een looptijd van twee jaar. De CAO geldt voor ruim 200.000 medewerkers in Ziekenhuizen en revalidatiezorg.

Acties wegens eerder uitblijven van een nieuwe overeenkomst

Na de afwijzing van het eindbod van NVZ in januari, werd er op 16 maart een zondagdienst gehouden en volgden er meer acties in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Vrijdag ging het eindbod van tafel en kwam er een nieuwe uitnodiging tot overleg over de nieuwe cao. Maandag 27 maart kwamen de onderhandelaars er eerder dan verwacht uit en werd er een nieuw akkoord gesloten tussen de zorgvakbonden (FNV, CNV, NU’91) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen voor de nieuwe Cao Ziekenhuizen. Het nu gesloten akkoord, dat nog moet worden voorgelegd aan de leden, biedt meer loonsverhoging, meer zeggenschap over dienstenrooster en een verbeterde reiskostenvergoeding.

Welke afspraken over salaris zijn er gemaakt in het nieuwe CAO?

De nieuwe cao gaat in per 1 februari 2023 en heeft een looptijd van twee jaar. Het biedt een 15% salarisverhoging in stappen; 5% met terugwerkende kracht vanaf 1 februari, 5% per 1 december en nog eens 5% erbij per 1 juni 2024. Verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers gaan er in twee jaar tijd daardoor minimaal €400 euro bruto op vooruit. Mocht het koopkrachtpercentage in 2024 veel afwijken, dan gaan de partijen opnieuw met elkaar in gesprek.

Werkdruk, verlof en diensten in het nieuwe CAO akkoord

Om de werkdruk te verminderen en personeel meer zeggenschap te bieden over hun diensten, is afgesproken om onder meer roosters drie maanden vooruit te plannen. Bovendien hebben medewerkers het recht om ‘onbereikbaar’ te zijn op momenten dat ze niet zijn ingeroosterd. Mensen met een vast contract krijgen bij het invullen van een rooster de voorkeur boven zzp’ers. Verder wordt de reiskostenvergoeding verhoogd van 8 cent naar 16 cent per kilometer. Ook zijn er afspraken gemaakt over eerder stoppen met werken.

cao akkoord

Voorlopig CAO akkoord

De vakbonden zijn tevreden over het resultaat en noemen het ‘maximaal haalbaar’ gezien de omstandigheden. De NVZ is blij met de salarisverhoging, maar heeft wel ‘hoofdpijn’ over de kosten en gaat daarover in gesprek met verzekeraars en de minister. “We vinden nog steeds dat de overheid en de zorgverzekeraars samen met ons verantwoordelijkheid moeten nemen om dit te bekostigen.” (NVZ). Het voorgestelde onderhandelingsakkoord kan hier worden ingezien.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*