Verpleegkundig congres bijwonen, hoe en waarom?

Je ziet ze wel eens langskomen op internet of in een tijdschrift. Aankondigingen voor een interessant congres, symposium of scholing. Over een bepaalde patiëntengroep (ouderen), een aandoening (diabetes) of gewoon lekker praktisch voor verpleegkundigen (nursing experience). Er zijn vast bepaalde onderwerpen die jij interessant vindt. Voor verpleegkundigen zijn er meer dan voldoende leuke congressen om bij te wonen.

Budget voor verpleegkundige congressen

Iedere zorginstelling en afdeling heeft budget om personeel op te leiden en bij te scholen. Volgens het CAO is er zelfs een bepaalde regel voor (in de CAO ziekenhuizen is dat bijvoorbeeld 3% van de totale loonsom). Vraag dus bij jouw leidinggevende hoe het hiermee zit. Wellicht kunnen er maar een aantal collega’s per keer naar een congres of symposium. Of is het budget van jouw afdeling voor dat jaar helaas op. Dat kan gebeuren. Blijf alert en vraag regelmatig naar de mogelijkheden. Vraag direct of dat in werktijd kan. De ene instelling is happiger op leergierige medewerkers dan de andere. Bedenk of jij zelf ook bereid bent om te investeren (in tijd, geld of reistijd).

Maar lang niet iedere baas is enthousiast over leergierige verpleegkundigen.

En dat is een schande. Want dat zou wel degelijk het geval moeten zijn. Stel je voor dat een piloot of een arts niet bijgeschoold wordt. Dat zou een ramp zijn en gevaarlijke situaties opleveren. Dat geldt net zo goed voor verpleegkundigen. Het niet scholen van verpleegkundigen is dus niet wenselijk voor verpleegkundigen zelf, maar net zo goed voor de werkgever en de cliënt.

Waarom zou ik als verpleegkundige naar een congres of symposium gaan?

Natuurlijk ga je erheen omdat je er wijzer van wordt! In jezelf investeren is belangrijk voor je eigen ontwikkeling! Buiten dat zijn de meeste symposia ook gewoon hartstikke leuk. Je kunt collega-zorgprofessionals spreken vanuit andere instellingen. Daarnaast profiteert jouw leidinggevende en je collega’s op de werkvloer ook indirect van jouw opgedane kennis. Spreek daarom bijvoorbeeld af dat je na het bezoek een verslag zal doen in bijvoorbeeld de nieuwsbrief van je afdeling of speel relevante informatie door naar werkvelders.

Ga dus in gesprek met je leidinggevende als jij oren hebt naar het bijwonen van een congres of bjischoling. Geef eventueel in je jaargesprek/functioneringsgesprek aan dat je dit zou willen. Bedenk voor jezelf of je naast de inzet van je baas zelf ook wilt investeren in bijscholing, bijvoorbeeld in de vorm van reistijd of geld.

Voor een actuele agenda van congressen en symposia kijk je op onze congres agenda.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*