Verpleegkundig rekenen oefenpagina 1
Verpleegkundig rekenen oefenpagina 2
Verpleegkundig rekenen oefenpagina 3

Je kunt niet zonder

Verpleegkundig rekenen of medisch rekenen. De meeste verpleegkundigen beginnen al te zuchten bij de term. Dramatische verhalen van de toets op school. Je mocht maar 1 of helemaal geen één fout halen. En rekenen is voor veel verpleegkundigen toch al niet hun beste vak. Toch is het zeer belangrijk voor een verpleegkundige om het rekenen onder de knie te krijgen. Om adequaat te kunnen handelen in een acute situatie of wanneer er geen rekenmachine voorhanden is. Hoe dan ook, je kunt in de verpleegkunde nu eenmaal niet zonder verpleegkundig rekenen. Dus je kunt er maar beter het beste van maken. En er vroeg in de opleiding mee beginnen. Of, wanneer je al gediplomeerd bent, er af en toe even wat tijd in steken.

Verpleegkundig rekenen leren kost tijd.

medicatie in een ampul

Wanneer je er niet bekend mee bent, duurt het even voor je het oppakt. De één kan het sneller dan de ander. Het is dan slim om je niet direct een volle dag over moeilijke berekeningen te buigen. Dat duurt simpelweg lang en je hebt kans dat je er een hekel aan krijgt. Het is beter om makkelijker te beginnen en bijvoorbeeld iedere dag 10 tot 20 minuten even wat te lezen over het rekenen of berekeningen te maken.

Modules verpleegkundig rekenen.

Het rekenen voor de verpleegkundige bestaat uit verschillende soorten, of modules. Dat zijn:

  • Oplossen (hoe los je de voorgeschreven medicatie op?)
  • Verdunnen (hoe verkrijg ik de juiste concentratie?)
  • Infusie (welke welke stand moet de infuuspomp staan?)
  • Toedienen (hoeveel moet je optrekken uit de ampul?)
  • Druppelsnelheid (hoeveel druppels tel ik voor de juiste infusiesnelheid?)
  • Gassen (kan de zuurstoffles nog een uur mee op deze stand?)
  • Vochtbalans (is de vochtbalans positief of negatief en hoeveel?



Tips voor medisch rekenen.

  1. Lees goed. Misschien wel de belangrijkste tip. Want hoe vaak gebeurt het dat je door het lange verhaal de eigenlijke vraag niet meer weet of kunt vinden. Je denkt te moeilijk. Moet je echt omrekenen naar andere eenheden? En wat wil de vraagsteller nu écht weten?
  2. Gebruik een verhoudingstabel. Die ken je vast nog wel van de middelbare school. Een groot deel van alle berekeningen kun je oplossen met een verhoudingstabel. Het principe van de tabel is dat je eerst terugrekent naar 1 en dan bij het correcte antwoord kunt komen. Dat kun je met een verhoudingstabel ook doen door middel van kruislings vermenigvuldigen.
  3. Let op met punten en komma’s. Op je rekenmachine moet je geen punten en komma’s gebruiken om bijvoorbeeld één miljoen in te voeren! Één miloen typ je op de rekenmachine uit als ‘1000000’. Als je dit fout doet en bijvoorbeeld een komma gebruikt: ‘1,000,000’ dan betekent je invoer niets anders dan ‘1’.

Oefenen met verpleegkundig rekenen

Bij ons kun je gratis online oefenen met medisch en verpleegkundig rekenen. Kijk hieronder bij de oefenpagina’s. Regelmatig worden er oefenopgaven bij geplaatst. Succes!

Verpleegkundig rekenen oefenpagina 1
Verpleegkundig rekenen oefenpagina 2
Verpleegkundig rekenen oefenpagina 3