Als verpleegkundige speel je een cruciale rol in het bieden van effectieve wondzorg aan patiënten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste protocollen en technieken op het gebied van wondverzorging. Binnen de zorginstelling waar je werkt (thuiszorg, ziekenhuis, verpleeghuis) In dit artikel bespreken we verschillende soorten wonden, het belang van wondzorg in de gezondheidszorg, hoe je een open wond moet behandelen en enkele tips om wonden sneller te laten genezen.

Welke soorten wonden zijn er?

Wonden kunnen variëren in oorzaak, ernst en genezingsproces. Enkele veelvoorkomende wonden zijn snijwonden, schaafwonden, brandwonden, drukzweren en chirurgische wonden. Het is essentieel voor verpleegkundigen en verzorgenden om de specifieke kenmerken van elke wond te begrijpen om de juiste behandeling te kunnen bieden.

Wat is wondzorg in de zorg?

Wondzorg is het proces van het bevorderen van wondgenezing en het voorkomen van complicaties. Als verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor het volgen van het juiste protocol voor wondverzorging, waarbij je de TIME-methode kunt toepassen. TIME staat voor Tissue (weefselmanagement), Infection (infectie- en ontstekingsbeheersing), Moisture (vochtbeheersing) en Edge (rand- en epitheelmanagement). Door dit model te volgen, kun je de genezing van wonden optimaliseren.

wondzorg

Wat doe je op een open wond?

Bij de verzorging van een open wond zijn er enkele belangrijke stappen die je moet volgen. Allereerst moet je je handen goed wassen en handschoenen dragen om infecties te voorkomen. Vervolgens moet je de wond voorzichtig reinigen met een mild desinfecterend middel en schoon water. Zorg ervoor dat je eventuele vreemde voorwerpen verwijdert en de wond goed observeert op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling en pus. Afhankelijk van de ernst van de wond, kun je kiezen voor verschillende soorten wondverbanden, zoals hydrocolloïde verbanden of schuimverbanden. Binnen een zorginstelling kan vaak een wondverpleegkundige in consult worden gevraagd. Deze gespecialiseerde verpleegkundige kan je goed op weg helpen op een goed zorgplan op te stellen met betrekking tot de wond.

Hoe kun je een wond sneller laten genezen?

Om wonden sneller te laten genezen, is het belangrijk om te zorgen voor een gezond genezingsklimaat. Dit omvat het handhaven van de juiste vochtbalans in de wond, het vermijden van infecties en het bevorderen van de groei van gezond weefsel. Het gebruik van moderne wondverbanden die vocht vasthouden en het TIME-model volgen, kan de genezingstijd aanzienlijk verkorten. Bovendien is het van belang om te zorgen voor een goede voeding van de patiënt en voldoende hydratatie, aangezien dit het herstelproces bevordert.

De richtlijn en protocol Wondzorg

Deze richtlijn is ontwikkelt door de Nederlandse Vereniging Van Heelkunde (NVVH). Het bespreekt de optimale behandeling van acute wonden en is wetenschappelijk onderbouwd.. Onderwerpen zijn onder andere wondreiniging, pijnbestrijding, instructies voor patiënten en keuze van materialen. Het is bedoeld voor medisch specialisten, wondverpleegkundigen, huisartsen en andere zorgprofessionals betrokken bij wondzorg, evenals patiënten. De meeste interne protocollen binnen zorginstellingen zijn gebaseerd op geldende richtlijnen.