De MBO opleiding verpleegkunde (mbo-v) is gericht op het opleiden van verpleegkundigen die zorg kunnen bieden aan patiënten en cliënten. Tijdens deze opleiding leer je hoe je verpleegkundige zorg moet verlenen, hoe je moet samenwerken met andere zorgverleners en hoe je moet omgaan met de dagelijkse uitdagingen van het verpleegkundige beroep.

Er zijn verschillende varianten van de opleiding, waaronder de verkorte opleiding, de BOL-opleiding en de BBL-opleiding.

Een belangrijk aspect van de opleiding is de praktijkgerichte aanpak. Je krijgt veel praktijkervaring tijdens stages. Hierdoor kun je de geleerde theorie direct in de praktijk toepassen en ben je na afronding van de opleiding goed voorbereid op een carrière als verpleegkundige in het gewenste werkveld.

Al met al is de opleiding MBO verpleegkundige een uitdagende, maar ook zeer belonende opleiding die veel kansen biedt voor een carrière in de zorgsector.mbo-v

Wat houdt de opleiding MBO verpleegkunde in en wat leer je?

De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder anatomie en fysiologie, verpleegkundige handelingen, psychologie en communicatie. Daarnaast krijg je ook opleiding in specifieke zorgdomeinen, zoals geriatrie, kinderverpleegkunde of verloskunde. Lees meer in ons artikel over de opleiding tot mbo verpleegkundige.

Welke vakken krijg je tijdens de opleiding mbo verpleegkunde?

Als verpleegkundige in opleiding op mbo niveau krijg je de volgende vakken:

  • Anatomie: je leert hoe het lichaam in elkaar zit en welke organen, zenuwen, botten, spieren en structuren er in het lichaam zitten.
  • Pathologie: ook wel ziekteleer genoemd. Je leert hier hoe bepaalde aandoeningen werken en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor de patiënt. Je leert ook hoe het lichaam op celniveau werkt.
  • Verpleegtechnische handelingen: in dit praktische vak krijg je les over de handelingen die je uit gaat voeren. Daarbij moet je denken aan een blaas katheter plaatsen, wondverzorging, een infuus prikken of een neusmaagsonde plaatsen.
  • Verzorging: je leert hoe je de zorgvrager het best kunt ondersteunen bij de ADL: het wassen en verzorgen. Je gaat leren hoe je iemand kunt ondersteunen bij het tanden poetsen, scheren of wassen op bed. Maar ook ga je leren hoe een patiënt zo goed mogelijk kan bewegen of mobiliseren. Dat vraagt discretie en voldoende aandacht voor privacy en respect voor de patiënt. 
  • Rekenen: als verpleegkundige is het belangrijk dat je goed kunt rekenen. Steeds vaker wordt een rekenmachine gebruikt of geeft de infuuspomp of de computer aan wat een bepaalde stand of sterkte moet zijn. Toch is belangrijk dat je weet hoe je tot een bepaald resultaat komt en dat je begrijpt hoe dit in elkaar steekt. Op Enurse kun je oefenen met wat rekenopgaven.

Overzicht met MBO-V opleidingen in Nederland

De opleiding tot mbo verpleegkundige kun je in het gehele land volgen. Iedere provincie en vrijwel elke grote stad biedt de studie aan op een ROC (regionaal opleidingscentrum). Voor een compleet en actueel overzicht bekijk je  onze overzichtspagina.