In Nederland kun je op mbo of hbo onderwijs de opleiding tot verpleegkundige volgen. Met het diploma kun je het beroep van verpleegkunde uitvoeren. Je leert tijdens de opleiding het vak van verpleegkunde. Lessen op school bestaan voornamelijk uit anatomie, pathologie (ziekteleer), ethiek (moreel beraad), wetgeving, praktijklessen over de zorg, vaardigheden (injecteren, blaas katheteriseren, ADL) en meetinstrumenten leren gebruiken. De opleiding kun je voltijd op school volgen of deeltijd, oftwel gedeeltelijk werken en leren.

HBO verpleegkunde opleiding

In het meest recente HBO beroepsprofiel, Bachelor niveau 5, van de verpleegkundige wordt er extra aandacht besteed aan de complexer wordende zorg. De hbo opgeleide verpleegkundige moet goed kunnen analyseren. Bovendien moet zoveel mogelijk gewerkt worden volgens de wetenschappelijk bewijs, oftewel EBP (evidence based practice). De hbo-er is de regisseur van de zorgverlening en krijgt de titel van regieverpleegkundige. In vergelijking met de opleiding mbo-v is de hbo-v variant veel meer theoretisch en leer je te werken volgens EBP: bewezen literatuur. De opleiding is ingedeeld naar de competenties die de verpleegkundige moet bezitten, geïnspireerd op de CanMEDS rollen: zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner, organisator, gezondheidsbevorderaar en reflectieve EBP professional.

Hier vind je een overzicht van hbo verpleegkunde opleiders in Nederland.

MBO verpleegkunde opleiding

De mbo-verpleegkundige wordt opgeleid tot mbo niveau 4. Met het diploma kun je als verpleegkundige aan het werk in ieder werkveld: het ziekenhuis, de thuiszorg, de gehandicaptenzorg, het verpleeghuis etc. De beroepsprofielen van de hbo en mbo verpleegkundigen zijn al jarenlang een punt van discussie. Uiteindelijk zal de mbo opgeleide zorgprofessional  in de praktijk zelfstandig de basiszorg (ADL) en voorbehouden handelingen blijven uitvoeren. Echter, de mbo-verpleegkundige zal met name ingezet worden in minder complexe zorgsituaties. Het mbo-v verschilt van het hbo-v door minder aandacht te besteden aan probleemanalyses, theorie en evidence based practice. De mbo-er is meer praktijkgericht. MBO verpleegkunde kan gevolgd worden aan de meeste ROC’s in Nederland..

Overzicht van mbo verpleegkunde opleiders in Nederland.

Er zijn regelmatig concrete plannen om grotere verschillen tussen de opleidingsniveaus te implementeren: de zogenaamde functiedifferentiatie.

Wat is de verpleegkundige functiedifferentiatie?

Er zijn al meermaals politieke debatten over gevoerd in de Tweede Kamer. Functiedifferentiatie moet ervoor zorgen dat de hbo verpleegkundige in de toekomst andere taken zal gaan verrichten dan de mbo-verpleegkundige. Dat gebeurt naast de al bestaande taken, zoals ook de mbo verpleegkundige dat doet. Na jarenlange discussie rondom het beroep verpleegkundige zal er in de toekomst gewerkt gaan worden met twee verschillende rollen. Tot nu toe werd er altijd al in twee niveaus opgeleid, MBO en HBO, maar zag de functie er in de praktijk niet anders uit. Anno 2023 wordt er door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hard gewerkt aan de bindende beroepsprofielen. Desondanks zijn tot op heden deze profielen nog niet geïmplementeerd. Op sommige werkplekken werkt de hbo verpleegkundige al (parttime) in een andere rol, waarbij zij meer de rol van regieverpleegkundige heeft.

Wat verdient een verpleegkundige?

De meeste verpleegkundigen gaan salaris verdienen volgens een CAO waarin zij vallen. Bij aanstelling bij de werkgever wordt bepaald in welke functiewaarderingsschaal (FWG) de werknemer komt. Direct na de studie begint het salaris onderaan deze ‘loonschaal’. Na ieder jaar in dienst gaat het loon een zogenaamde periodiek omhoog in die schaal. Het verdiende loon gaat daarmee een stap omhoog. De meeste hbo- en mbo-geschoolde verpleegkundigen verdienen ongeveer evenveel na hun studie. Door middel van opgedane ervaring, scholingen, specialisaties en onderwijs kan het verschil in de loop der jaren oplopen. Ook onregelmatigheidstoeslag (ORT) kan de beloning doen stijgen. Om meer te lezen over het salaris van de (beginnende) verpleegkundige, lees je ons artikel over salaris van de verpleegkundige: wat verdien je als verpleegkundige?