Een CT scan is een belangrijke diagnostische tool die wordt gebruikt om verschillende medische aandoeningen te diagnosticeren en te evalueren. CT staat voor computertomografie, waarbij met behulp van röntgenstraling gedetailleerde beelden worden gemaakt van het lichaam. In dit artikel zullen we enkele belangrijke aspecten van CT-scans bespreken die van belang zijn.

Waarom wordt een CT-scan gedaan?

CT-scans worden uitgevoerd om verschillende redenen. Een van de belangrijkste redenen is om te helpen bij de diagnose van verschillende medische aandoeningen, zoals tumoren, fracturen, bloedingen en infecties. CT-scans worden ook gebruikt om de voortgang van een aandoening te controleren, bijvoorbeeld bij het volgen van de groei van een tumor. Daarnaast kan de beeldvorming helpen bij het plannen van een operatie of bij het beoordelen van de effectiviteit van een behandeling.

Wat kan er gezien worden op een CT scan?

Met een CT-scan kunnen verschillende weefsels in het lichaam worden bekeken, waaronder botten, organen, bloedvaten en zachte weefsels. Door middel van contrastmiddelen (contrastvloeistof) kunnen bepaalde delen van het lichaam nog beter in beeld gebracht worden, zoals bloedvaten en organen. Hierdoor kan bijvoorbeeld een bloedstolsel worden opgespoord of de doorbloeding van een orgaan worden beoordeeld.

mri en ct scan verschillen

Hoe lang duurt een CT-scan?

Een CT scan duurt meestal slechts enkele minuten, afhankelijk van het gebied dat onderzocht moet worden. De totale tijd die nodig is voor het onderzoek kan variëren, afhankelijk van de voorbereiding die nodig is en eventuele wachttijden.

Waarom wordt er contrastvloeistof gebruikt bij een CT scan?

Contrastvloeistof wordt gebruikt om bepaalde delen van het lichaam beter te kunnen bekijken op de CT-scan. Contrastvloeistof wordt meestal middels een infuus via een ader in de arm ingespoten. Het kan een warm gevoel veroorzaken en de patiënt kan kortdurend het gevoel hebben te moeten plassen. De laborant die de beeldvorming uitvoert, vertelt dit tegen de patiënt.

Zwangerschap en CT-scan

Bij een CT-scan wordt röntgenstraling gebruikt en dat is schadelijk voor een persoon. De arts die de scan aanvraagt, zal dus altijd moeten overwegen of de scan nodig is. Zwangere vrouwen kunnen wel voor CT, maar moeten dit aangeven bij de aanvragend arts. De ongeboren baby is namelijk extra gevoelig voor de straling. Meestal wordt er geen contrastvloeistof gebruikt bij een zwangere die voor CT gaat.

Wat is het verschil tussen een CT en MRI?

Een MRI-scan maakt gebruik van een magnetisch veld en radiogolven om gedetailleerde beelden van organen en weefsels te produceren, terwijl een CT-scan röntgenstralen gebruikt om beelden van het lichaam te creëren en meer geschikt is voor beeldvorming van botstructuren en acute bloedingen. In acute gevallen zal vaak gekozen worden voor een CT, zoals een CT hersenen bij een vermoeden van een hersenbloeding.

Voor meer informatie over verschillen en overeenkomsten tussen MRI en CT kun je het artikel lezen.