Verpleegkundige, maar dan niet aan het bed!

Je werkt al jaren als verpleegkundige op je vaste stek in het verpleeghuis, maar je baalt er best wel eens van. Of je kent je cliënten op je groep in de gehandicaptenzorg als geen ander, maar zou wel eens wat anders willen. In de zorg, en helemaal als verpleegkundige, heb je geluk. Je bent namelijk welkom in veel verschillende werkvelden. En tegenwoordig ben je zelfs meer dan van harte welkom.

Voordelen en nadelen

Je maakt als verpleegkundige prachtige momenten mee. Je maakt heftige momenten mee met cliënten of patiënten, mooie en verdrietige. Je hebt de mooiste gesprekken en daar word je blij van. Een baan in de zorg kan je echter ook tegen komen te staan. Misschien heb je al een hele tijd last van je rug of je nek of vind je de onregelmatige diensten nu toch wel zwaar worden. Wanneer de nadelen steeds meer de overhand gaan nemen, kan het wellicht goed zijn je horizon te verbreden en verder te kijken. Er is namelijk best veel mogelijk met een verpleegkundig diploma.

Leidinggevende functie

Een leidinggevende functie ambieert lang niet iedereen. En je moet het ook maar kunnen. Goed leidinggeven is een vak apart. Je moet overzicht hebben en houden, collega’s tevreden houden, beleid kunnen voeren. En je bent niet altijd meer de beste vrienden met je collega’s. Maar dat kan natuurlijk wel! Maar als jij de ambitie hebt om leiding te geven is het goed om dat eens aan te geven bij je werkgever. In ziekenhuizen wordt bijvoorbeeld regelmatig intern opgeleid. Een leidinggevende die ‘van de vloer’ komt, wordt vaak als pré gezien.

Omscholen? Het kan zijn dat je werkgever vraagt of je intern een opleiding van een half jaar of een jaar vraagt. Wanneer je op een nieuwe werkplek als leidinggevende solliciteert wordt vaak een managementopleiding gevraagd. Deze opleidingen duren vaak 1 of 2 jaar. Een voorbeeld van zo een studie is ‘Management in de zorg en welzijn’.

Een ander werkveld

Het kan zijn dat je klaar bent met het ‘aan het bed staan’, maar contact met patiënten of cliënten niet wil missen. Een ander werkveld kan dan de oplossing bieden. Als verpleegkundige kun je ook werken in het werkveld van verslavingszorg, psychiatrie of justitie. Als justitieel verpleegkundige bijvoorbeeld kun je werken in de gevangenis. Ook in de psychiatrie of verslavingszorg is je werk meer begeleidend in plaats van verzorgend. Deze werkplekken zijn fysiek minder belastend. In een ander artikel op deze website lees je daar meer over.

Het kan ook zijn dat je juist het ziekenhuis in wilt. De actie spreekt je aan, het snelle verloop van patiënten. Of je vindt de behandeling of de vele verpleegtechnische handelingen interessant. Wanneer je naar het ziekenhuis wilt ‘overstappen’ kan dat een hele indrukwekkende gewaarwording zijn. Een extra cursus of inwerkperiode kan gevraagd worden van je werkgever.

Omscholen? In principe niet. Je hebt immers een verpleegkundig diploma. Het kan wel lastig zijn om met je werkervaring in een ander werkveld terecht te komen, maar je motivatie kan een een hoop goedmaken! Laat tijdens je sollicitatiegesprek dus weten dat je bijvoorbeeld al stages hebt gelopen, meeloopdagen hebt gehad of vrijwilligerswerk hebt gedaan in het gekozen werkveld.

Doorleren

Met het oog op de toekomst kan het slim zijn om nog een studie op te pakken. Dat kan bijvoorbeeld een verpleegkundige specialisatie zijn. Misschien werk je al wel als verpleegkundige in het verpleeghuis en kun je de palliatieve specialisatie volgen. In het ziekenhuis kun je denken aan de specialisatie dialyse of oncologie. Wellicht lijkt het je wel leuk om operatieassistent te worden! Vraag je werkgever of zoek eens op websites als youchooz.nl.

Loopbaanadviseur

In Nederland is jouw werkgever verplicht om je een loopbaantraject aan te bieden wanneer daar behoefte aan is. Een loopbaanadviseur kan samen met je op zoek naar nieuw, passend werk. De meeste (grote) werkgevers hebben zo een loopbaancoach in dienst. Maak daar dus gebruik van. Deze persoon heeft een geheimhoudingsplicht en zal dus vertellen tegen je leidinggevende dat je zoekende bent.

Het is dus echt niet onmogelijk om iets heel anders met je diploma te doen. Doe onderzoek en loop als het kan een dag mee met een verpleegkundige in dat werkveld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*