Wat doet de schildklier eigenlijk?

De schildklier is een hormoonafscheidend orgaan dat voor op de hals ligt. Hij ligt als het ware om de luchtpijp heen geslagen. Daarachter bevindt zich de slokdarm. De schildklier maakt deel uit van de hormoonhuishouding, maakt de hormonen T3 en T4 aan en zorgt vooral voor een juiste stofwisseling in het lichaam. De schildklier werkt meestal goed, maar kan bij een afwijking te langzaam (hypothyreoïdie) of te snel (hyperthyreoïdie) werken. In dat geval heeft de patiënt meestal klachten. Het nemen van medicijnen kan voor een goede instelling van de schildklier zorgen.

Traag werkende schildklier

Een traag werkende schildklier, ofwel hypothyreoïdie, wordt meestal veroorzaakt door antistoffen (stoffen die zich tegen het eigen lichaam keren; auto-immuun). Klachten die bij een hypothyreoïdie passen zijn: gewichtstoename, vermoeidheid, brokkelige nagels, haaruitval. De diagnose wordt gesteld aan de hand van bloedonderzoek (laboratoriumwaarden: TSH, fT4, T3 en antistoffen). Behandeling van de aandoening bestaat uit suppletie van het medicijn levothyroxine (onder de merknamen Thyrax, Levothyroxine of Euthyrox).

Snel werkende schildklier

Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) zorgt voor een snelle stofwisseling. Patiënten hebben vaak gewichtsafname, voelen zich rusteloos, hebben ‘een kort lontje’, hebben last van hartkloppingen, een vergrote schildklier, ‘bollende’ ogen. De diagnose kan gesteld worden door bloedonderzoek (laboratoriumwaarden: TSH, fT4, T3 en antistoffen). De behandeling bestaat uit medicatietoediening, een ‘jodiumbehandeling’ of een operatie waarbij (een deel van de) schildklier wordt verwijderd.

Tip voor verpleegkundigen

Voor een zo goed mogelijke opname van de medicatie, is het belangrijk deze op nuchtere maag in te nemen. Dat betekent dat de patiënt ‘s ochtends na inname minstens een half uur moet wachten met eten. Wanneer het innemen in de ochtend echt niet gaat, kun je het medicijn ook ‘s avonds voor het slapen gaan aanbieden. Belangrijk is dan wel dat de patiënt gedurende 2,5 uur daarvóór niets meer heeft gegeten en gedronken.

Op de website bloedwaarde.nl vindt je meer over de normaalwaarden van het bloedonderzoek naar afwijkingen van de schildklier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*