Ehealth week van 21 t/m 26 januari 2019

E-health

Beeldbellen, een app om medicatie te dubbelchecken, online je labwaarden bekijken. Anno 2019 bestaan er in de zorg al veel e-health toepassingen. De ‘digitale gezondheidszorg’ wordt populairder, gezien de grote voordelen. Toch is het belangrijk om ook de gevaren van e-health te onthouden. In de week van 21 januari tot en met 26 januari wordt de landelijke campagne ‘e-healthweek’ gehouden.

Wat is e-health

Met e-health wordt gezondheidszorg bedoeld die (mede) mogelijk wordt gemaakt door digitale of technische middelen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een skype consult met de dokter, een app op de mobiele telefoon of ondersteuning van domotica (robots). Tot een aantal jaar geleden was ehealth nog onbekender, maar werd er al wel de potentie van gezien. E-health kan veel voordelen opleveren voor zowel de zorgverlener, maar vooral ook voor de patiënt en de mantelzorger.

Voordelen en nadelen van e-health

De voordelen van e-health zijn duidelijk; tijdbesparing (omdat de patiënt zelf zijn afspraak in kan plannen), langer thuis wonen (door middel van beeldbellen met de arts of het gebruik van afstandsbedieningen voor bijvoorbeeld het sluiten van gordijnen), meer inzicht in eigen gezondheid (digitaal de groei van je baby volgen) en minder adminsitratieve lasten (een nieuw recept online aanvragen). Het spreekt voor zich dat bijvoorbeeld het online bekijken van uitslagen een grote mate van goede beveiligingssystemen vereist. Gelukkig is deze technologie heel ver en worden risico’s tot een minimum beperkt.

E-health voor de verpleegkundige

Ook als verzorgende of verpleegkundige is er voordeel te halen uit e-health. Er zijn al veel toepassingen op de markt die het uitoefenen van het beroep vergemakkelijken. Denk daarbij aan een app om de medicatie dubbel te checken. Sommige organisaties hebben tele-dubbelcheck; via skype de insulinepen dubbel laten checken. In de gehandicaptenzorg bestaan er geweldig grote digitale schermen om te snoezelen met de cliënten. En wie kent niet de virtuele bril op de neus van de oudere dame, die in een virtuele wereld op het strand staat of tussen de dolfijnen zwemt?

E-healthweek

Al drie jaar wordt de landelijke e-health week georganiseerd door onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De campagne wordt gehouden om Nederlanders bewuster te maken van wat e-health voor hen kan betekenen. Tijdens de e-healthweek worden overal in het land digitale en technische snufjes gedemonstreerd: van innovatielaboratoria tot open dagen en van pop-up stores, tot aan theatervoorstellingen en workshops.

Veel zorginstellingen organiseren activiteiten. Op de website van E-healthweek kun je zien wat er in jouw buurt georganiseerd wordt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*