Zorgpersoneel stroomt te veel uit de sector.

dav

‘Werkgevers in de zorgsector doen niet voldoende hun best om hun personeel te behouden’. Momenteel wordt teveel gefocust op het werven van nieuw zorgpersoneel, terwijl het verloop (en uitloop) van het personeel een steeds groter wordend probleem is. Dat is op die manier dus dweilen met de kraan open.

Bovenstaande conclusie word vermeldt in het eerste rapport van de Commissie Werken in de Zorg. De commissie, onder leiding van Doekle Terpstra, is in augustus samengesteld en richt zich op de (personeels)tekorten in de zorg. Het heeft als doel om actieplannen voor de aanpak van de tekorten te monitoren en stimuleren om zo de kwaliteit in de zorg te verbeteren.

Grote uitloop van zorgmedewerkers

Bijna een vijfde deel (19,3%) van alle werknemers in de sector Zorg & Welzijn nam ontslag bij zijn werkgever in 2017. 8,1 % van deze werknemers verlieten de zorgsector zelfs helemaal en kozen voor een andere richting. Ruim een derde was op dat moment minder dan twee jaar voor zijn werkgever werkzaam geweest.

Oorzaak uistroom

Hoe komt het dat het zorgpersoneel massaal de benen neemt? Er wordt al jaren via verschillende kanalen geklaagd door het personeel, door cliënten zelf en door anderen dat bijvoorbeeld de werkdruk in de zorgsector te hoog ligt. Schrijver en sportjounalist Hugo Borst maakte zich bijvoorbeeld sterk voor verzorgenden en verpleegkundigen in Nederland.

De oorzaak is niet alleen de werkdruk, zo stelt de commissie in het rapport. Ook het management, werkinhoud, onvoldoende werksfeer, begeleiding, salaris en onvoldoende professionele trots maken dat zorgpersoneel om zich heen gaat kijken. En juist daar lijken de zorgmanagers maar moeilijk mee om te kunnen gaan.

Bij elkaar afkijken

De Commissie Werken in de Zorg adviseert managers in de zorg mee te kijken bij collega’s. Er zijn regionale verschillen opgemerkt met betrekking tot de uitstroom. Deze managers zouden moeten kijken hoe hun collegas/concurrenten het aanpakken.

Verpleeghuisgeld

In het rapport wordt tevens kritiek geuit over het gereserveerde extra geld dat verpleeghuizen krijgen. Het geld zou anders moeten worden besteed dan eerst bedacht is. ‘Van de 85-plussers woont 70 procent nog thuis!’, stelt het rapport. Minister Hugo de Jonge (VWS) geeft toe dat er ruimte is voor verbetering en gaf aan op korte termijn helderheid te bieden. Aankomend voor jaar reageert hij schriftelijk op het rapport.

5 Reacties

 1. Als je de facebookgroep verpleegkundigen en verzorgenden volgt, springen je de tranen in de ogen hoe er met medewerkers wordt omgesprongen. Men neemt een loopje met de atw, de CAO en de wet Poortwachter. De medewerkers zijn pionnen in het speelveld van de managers. Is het dan gek dat ze gaan lopen?

 2. 7 keer 24 uur beschikbaar voor je werk.
  Full time werken? Onmogelijk met 2 of 3 uurs diensten.
  Ziekte? Probleem van het team en niet van de organisatie.
  Veel agressie, elke dag weer.

 3. Al jaren moet het verzorgend personeel extreem flexibel zijn….alle diensten draaien,amper vrije dagen na een nachtdienst. Twee/ drie weekenden achter elkaar werken. Als je een dagdienst hebt en de avonddienst is ziek geworden, nog ff die die dienst ook draaien en de volgende dag dan niet vrij krijgen, nee gewoon weer een dagdienst….idem met avonddienst als de nachtdienst ziek is… enz,enz…. de managers lekker de weekenden, avonden,nachten en feestdagen vrij , dus die hebben makkelijk kletsen. Na ruim 30 jaar werken wordt ik dit allemaal erg zat! Dus nu via zorgwerk aan het werk, kan ik mijn eigen werkkdiensten plannen en geen gezeur van managers, heerlijk!!!

  • Al jaren moet het verzorgend personeel extreem flexibel zijn….alle diensten draaien,amper vrije dagen na een nachtdienst. Twee/ drie weekenden achter elkaar werken. Als je een dagdienst hebt en de avonddienst is ziek geworden, nog ff die die dienst ook draaien en de volgende dag dan niet vrij krijgen, nee gewoon weer een dagdienst….idem met avonddienst als de nachtdienst ziek is… enz,enz…. de managers lekker de weekenden, avonden,nachten en feestdagen vrij , dus die hebben makkelijk kletsen. Na ruim 30 jaar werken wordt ik dit allemaal erg zat! Dus nu via zorgwerk aan het werk, kan ik mijn eigen werkkdiensten plannen en geen gezeur van managers, heerlijk!!!

 4. Met Zorg in Actie (facebook) kaarten we deze problemen al een hele tijd aan. Heel langzaam lijkt ook de politiek zich bewust te worden dat dit nu idd de problemen zijn waar we voor staan. Werkgevers blijven nog vast zitten in controledrang en bieden slechte werkomstandigheden en lage salarissen, die in sommige sectoren zelfs alleen maar dalen, in plaats van te stijgen bij de huidige tekorten.
  Hoog tijd dat cao’s nageleefd gaan worden, zorgprofessionals meer zeggenschap over hun werk en werkomstandigheden krijgen en eerlijke salarissen betaald gaan krijgen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*